Tanssitaiteen valtionpalkinto Antti Savilammelle

Tanssitaiteen valtionpalkinnon saa tänä vuonna Antti Savilampi. Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämä palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Marcus Rantala torstaina Helsingissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Taiteen valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Valtion tanssitaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Antti Savilampi on suomalaisen kansantanssin ikoni: tanssija, tanssinopettaja, ohjaaja, koreografi. Hänen merkityksensä kansantanssin arvostuksen nousulle Suomessa on kiistaton. Savilampi on toiminut kansantanssin opettajana vuosikymmenien ajan mm. Suomen Nuorisoseurojen Liitossa, Sibelius-Akatemiassa, Jyväskylän Yliopistossa sekä tanssioppilaitoksissa ympäri Suomen. Hän on ollut keskeinen henkilö kansantanssin ammatillisen koulutuksen kehittämisessä Oulun seudun ammattikorkeakoulussa sekä Tampereen konservatoriossa.

Antti Savilampi opettaa pilke silmäkulmassa ja saa niin harrastajat kuin ammattilaisetkin mukaan ilonpitoon tanssin välityksellä. Hän kykenee alleviivaamatta luomaan eri tilanteisiin pedagogisesti merkityksellisiä keskusteluja, huomioi hiljaisempiakin, kyseenalaistaa ja keskusteluttaa. Antti Savilampi on kävelevä historiankirja, joka päivittää tietonsa välittämällä ja kuuntelemalla ympärillä olevia ihmisiä.

Opetustyönsä ohella Savilampi on tehnyt mittavan uran koreografina useissa eri tanssiryhmissä. Hän on tehnyt sekä kansantanssikoreografioita että ohjannut esityksiä teatteriin ja lukuisille kansantanssi -festivaaleille. Kansantanssin alalla toimivat yhteisöt ovat useaan otteeseen palkinneet Antti Savilammen hänen ansioistaan suomalaisen kansantanssin edistäjänä ja kehittäjänä (mm. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus, Suomen Nuorisoseurojen Liitto).

On pitkälti Antti Savilammen ansiota, että niin suomalainen kuin ulkomainen kansantanssi sekä kansantanssin uudet koreografiat elävät yhä vahvasti kulttuurissamme. Vuosien ajan Savilampi on tehnyt yhteistyötä eri taiteenalojen kanssa ja ansiokas työ suomalaisen kansantanssin ylläpitäjänä ja kehittäjänä jatkuu edelleen.

Lisätietoja: taidesihteeri Mari Karikoski (Taiteen keskustoimikunta), p. (09) 160 77064