Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäestä taiteen akateemikko

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt Taiteen keskustoimikunnan esityksestä taiteen akateemikon arvonimen elokuvaohjaaja Aki Kaurismäelle. Presidentti Halonen luovutti arvonimikirjan Kaurismäelle Helsingissä perjantaina 23. toukokuuta. 

Taiteen akateemikon arvonimi myönnetään tunnustuksena erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle. Arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kahdeksalla taiteilijalla. Taiteen keskustoimikunta teki esityksen uuden akateemikon arvonimen myöntämisestä akateemikko Rauni Mollbergin kuoltua. Muut taiteen akateemikot ovat: kirjailija Paavo Haavikko, taidegraafikko Outi Heiskanen, arkkitehti Juha Leiviskä, teatteriohjaaja Ralf Långbacka, kirjailija Veijo Meri, kapellimestari Jorma Panula sekä tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Nurmesniemi.

Esitystään Taiteen keskustoimikunta perustelee seuraavasti:

Presidentti Halonen ja akateemikko Kaurismäki. Kuva: Mari KarikoskiTaiteen akateemikon tulee olla erityisen ansioitunut taiteenharjoittaja. Aki Kaurismäkeen tämä kuvaus sopii harvinaisen hyvin. Hänen elokuvataiteilijauransa on ollut alusta lähtien johdonmukainen ja kunnianhimoinen. Hyvänä esimerkkinä on esikoisohjaus, joka perustuu Dostojevskin teokseen Rikos ja rangaistus.
 
Ensimmäisestä ohjauksestaan lähtien Aki Kaurismäellä on ollut oma, tunnistettava elokuvallinen tyylinsä. Olennaista tässä minimalistiseksikin luonnehdittavassa tyylissä on sen sitominen Suomeen ja suomalaisuuteen. Aki Kaurismäen "työläistrilogia" ja "Suomi-trilogia" kertovat Suomesta aivan uudella, karhealla ja pelkistetyllä tavalla.

Kun taiteilijan kädenjälki ei tarkkaan toista arkitodellisuutta, työt herättävät usein ihmetystä, vastarintaakin. Uutta luovalla taiteilijalla ei ole helppoa missään, ja vasta ulkomailla hankitun maineensa kautta Aki Kaurismäki on saavuttanut tunnustusta myös Suomessa. Viimeistään hänen elokuvansa Mies vailla menneisyyttä saama palkinto Cannesin elokuvajuhlilla ja parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkintoehdokkuus vakiinnuttivat hänen asemansa yhtenä aikamme merkittävimmistä elokuvaohjaajista. 

Aki Kaurismäki on harvoja suomalaisia taiteilijoita, jonka erityinen tyyli tunnetaan maailmanlaajuisesti. Sukunimestä on muodostunut lähes adjektiivi kuvaamaan muidenkin kuin Aki Kaurismäen elokuvallista tyyliä. Ei ole epäilystäkään, että Aki Kaurismäki on kansainvälisesti tunnetuin elokuvantekijämme. Hänen merkityksensä tienavaajana suomalaiselle elokuvalle ja muullekin taiteelle on merkityksellistä ja pitkävaikutteista.

Aki Kaurismäki ei ole vain elokuvaohjaaja, hän on vaikuttanut maamme elokuvakulttuurin kehitykseen laajemminkin. Hänen aloitteestaan Suomeen on tuotu lukuisasti merkittäviä elokuvia elokuvateatterilevitykseen ja viime vuosina hän on syystäkin kiinnittänyt huomiota elokuvan klassikoiden saatavuuteen ja esitysmahdollisuuksiin. Elokuvakulttuurin saralla Sodankylän elokuvajuhlat, jota Kaurismäki oli perustamassa, on merkittävä vuosittainen tapahtuma, joka sekin tunnetaan kansainvälisten elokuvajuhlien joukossa erityisenä, eksoottisena ja rentona festivaalina.

Aki Kaurismäki on maailmalla tunnettu suomalaisena elokuvantekijänä, joka kansainvälisestä urastaan huolimatta on elokuviensa kautta ja muutoinkin vakaasti kiinnittynyt suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuurielämään.