Säveltaiteen valtionpalkinto Jukkis Uotilalle

Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 säveltaiteen valtionpalkinnon jazzmuusikko Jukkis Uotilalle. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa, ja se luovutettiin Uotilalle keskiviikkona Helsingissä.

Säveltaiteen valtionpalkinnolla voidaan nostaa esiin viime vuosien merkittäviä saavutuksia tai kunnioittaa pitkäaikaista ja ansiokasta elämäntyötä.

Säveltaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Rumpali, pianisti, säveltäjä ja Sibelius-Akatemian jazzmusiikin professori Jukkis Uotila on Suomen kansainvälisesti arvostetuin jazzmuusikko kautta aikojen.

Uotila aloitti musiikkiopintonsa Klaus Järvisen vasta perustamassa Oulunkylän pop/jazz-musiikkiopistossa. Suomalaisen jazzyleisön tietoisuuteen hän nousi vuonna 1977 Pori Jazzin rumpalikomeettana. Ylioppilaaksi tultuaan Uotila muutti New Yorkiin opiskelemaan; samalla hän solmi sikäläiseen jazzmusiikin eliittiin arvokkaita kontakteja, jotka loivat pohjaa hänen tulevalle kansainväliselle uralleen.

Vuonna 1983 Sibelius-Akatemia laajensi toimintaansa jazziin ja kansanmusiikkiin, ja vasta USA:sta palannut Jukkis Uotila valittiin ensin jazzmusiikin osaston lehtoriksi, sitten osaston johtajaksi ja vuodesta 1994 Pohjoismaiden ensimmäiseksi jazzmusiikin professoriksi. Uotilan johdolla jazzmusiikin osastosta tuli nopeasti keskeinen jazzin koulutuspaikka Euroopassa.

Sibelius-Akatemian opetus- ja vastuutehtävien rinnalla Uotilan taiteilija ura on jatkunut ja jatkuu menestyksekkäänä ja monipuolisena. Vuonna 1983 hän palasi kotimaan estradeille Pori Jazzissa ja esiintyi seuraavan vuoden festivaalilla suomalaisten huippusoittajista koostuvan yhtyeensä kanssa, joka soitti Uotilan omia sävellyksiä. Siitä lähtien hän on esiintynyt kansainvälisissä ja kotimaisissa yhtyeissä - mm. UMO Jazz Orchestran muusikkona ja kapellimestarina - monien maailmankuulujen taiteilijoiden kanssa.