Kodin kaipuusta-lyhytelokuvia 20.5.

Ma 20.5. avoimet non-stop-näytökset SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksessa valmistetuista lyhytelokuvista. Tilaisuus alkaa klo 16 Mäntän Bio Säde-elokuvateatterissa.

SPR:n Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen videotyöpajat

Syksyllä 2012 ja alkuvuodesta 2013 SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksessa järjestettiin elokuvatyöpajoja keskuksen asukkaille. Hanke on uudenlainen kokeilu käyttää taiteen keinoja ennakkoluulojen vähentämiseen ja yhteisöllisyyden ja tiedon lisäämiseen erilaisten ihmisryhmien välillä. Hankkeeseen on osallistunut useita eri alojen toimijoita, jotka ovat yhdistäneet voimansa elokuvan, sosiaalisen auttamisen ja yhteisöllisyyden puitteissa.

 

Syksyllä 2012 ja keväällä 2013 SPR Hämeen piirin Mänttä-Vilppulan turvapaikkahakijoiden vastaanottokodissa toteutettujen elokuvien tekijöitä

 

Työpajojen tavoitteena oli maahanmuuttajien kotouttaminen sekä maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten maailmojen lähentäminen elokuvien avulla. Vastaanottokodissa toteutettiin kaksi videotyöpajaa, joista valmistui kolme lyhytelokuvaa.

Nyt esitämme ylpeinä työpajojen tuotoksena valmistuneet kolme lyhytelokuvaa yleisölle. Kaikille avoimiin näytöksiin liittyy myös yleisölle avoin keskustelutilaisuus, jossa elokuvien esiin herättämiä teemoja tuntoja voi purkaa.

Elokuvat ovat valmistuneet asukkaiden omien elämien tarinoiden pohjalta. Ennen työpajojen aloittamista TAMKin sosiaalialan kolme opiskelijaa keräsi mukaan haluavilta asukkailta tarinoita teemalla ”kirje minulta”. Näiden tarinoiden pohjalta laadittiin elokuvasuunnitelmat ja valittiin toteuttamistavat. Valmistuneista elokuvista yksi on dokumentti, yksi animaatio ja yksi rap-musiikkivideo.

Videotyöpajojen toteutuksesta vastasi Pirkanmaan elokuvakeskus ja Kalle Raittila yhteistyössä TAMKin sosiaalialan opiskelijoiden kanssa. Videotyöpajat ja sen yhteyteen järjestettävän kansalaiskeskustelun ideoivat elokuvataiteen läänintaiteilija Tuija Halttunen ja Pirkanmaan taidetoimikunnan jäsen Otto Huttunen, tukenaan Pirkanmaan elokuvakeskus, SPR Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskus, Mänttä-Vilppulan kaupunki ja Mänttä-seura.

Valmiit elokuvat esitetään Mäntän Bio Säde –elokuvateatterissa yleisölle avoimissa non-stop-näytöksissä MAANANTAINA 20.5. KLO 16 ALKAEN. Näytösten yhteyteen Mänttä-Vilppulan kaupunki ja TAMK järjestävät avoimen yleisökeskustelun elokuvien herättämien teemojen pohjalta. Videotyöpajojen ideointiin, rahoitukseen ja toteutukseen osallistuneet tahot ovat myös paikalla esittelemässä omaa toimintaansa. Lisäksi samassa tilaisuudessa SPR:n vastaanottokoti juhlii 4-vuotissyntymäpäiviään. Ohjelmassa: vastaanottokeskuksen asiakkaiden tekemiä lyhytelokuvia, TAMK-opiskelijoiden elokuva, etnisiä makuja ja markkinatunnelmaa, musiikkia. Tilaisuuden juontaa SPR Hämeen piirin monikulttuurisuustoiminnankehittäjä Anu-Rohima Mylläri.

Keväällä 2013 toteutettiin myös Aitoon Koulutuskeskuksessa Pälkäneellä videopaja oppilaiden keskuudessa. Aitoon Koulutuskeskus on ammatillinen erityisoppilaitos.

Oppilaitos tarjoaa koulutusta opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissaan paljon tukea. Videopajat toteutettiin yhteistyössä Aitoon Koulutuskeskuksen ja Taike PIrkanmaan toimipisteen kanssa. Koulutuksesta vastasi Pirkanmaan elokuvakeskus. Valmiit teokset esitettiin toukokuun lopussa yleisölle.

Mänttä-Vilppulan ja Pälkäneen videopajat ovat osa kokonaisuutta, jossa elokuvan tekemistä tehdään tutuksi myös erityisryhmille. Pajoissa toteutettavien elokuvien avulla oppilaat voivat työstää omaa elämäänsä askarruttavia kysymyksiä. Yleisönäytöksissä elokuvien kautta tulee tutuksi erityisryhmien näkökulma elämään ja ajattelu myös suuremmalle yleisölle. Näytösten yhteydessä on järjestetty yleisölle avoimia keskustelutilaisuuksia elokuvien herättämistä ajatuksista.

KODIN KAIPUUSTA – hankkeen toteutus ja rahoitus: Taiteen edistämiskeskus/ Pirkanmaan aluetoimipiste, SPR Hämeen piiri, Pirkanmaan elokuvakeskus, Mänttä-Seura ry., TAMK, Mänttä-Vilppulan kaupunki


Lisätietoja: Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaa/läänintaiteilija Tuija Halttunen p. puh. 0295330841, tuija.halttunen@minedu.fi