Wallin: Uusi organisaatio edistämään visuaalisten alojen vientiä ja kansainvälistymistä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt johtaja Rauno Anttilan selvittämään, mikä uusi organisaatio jatkaa Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n työtä. Anttilan työn avuksi ministeriö on kutsunut akateemikko Eija-Liisa Ahtilan, museonjohtaja Juulia Kausteen ja taiteilijaprofessori Hannu Kähösen. Selvitystyön määräaika on 31.12.2010.

- Kuvataiteen vientiä ja kansainvälistymistä pitää kehittää ja laajentaa. Kansainvälisen liikkuvuuden vaatimukset ovat kasvaneet ja myös kuvataiteen viennin edistämiseen liittyvät odotukset ovat nousseet. Tarvitsemme uuden organisaation edistämään kuvataiteen vientiä ja kansainvälistymistä, toteaa kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin.

- Samaan aikaan myös muilla visuaalisten taiteiden aloilla on kansainvälisiä tarpeita. Odotan selvitysmieheltä vastausta siihen, mitkä muut taiteenalat haluavat olla uudessa organisaatiossa mukana. Tämän ei tarvitse tapahtua heti, mutta uuden organisaation rakenteen tulee mahdollistaa nykyistä Framea laajempi osallistuminen, Wallin linjaa.

- Yksi kysymys, joka otettiin esille viimevuotisessa visuaalisten alojen taidepoliittisessa ohjelmassa, on tiedottamisen järjestäminen. Monilla muilla aloilla on tiedotuskeskus ja sama tarve on myös visuaalisella alalla. Voisiko uudesta organisaatiosta olla myös tähän? Wallin kysyy.

Selvitystyön kuluessa tullaan kuulemaan visuaalisten taiteiden laitoksia, järjestöjä ja muita toimijoita. - Opetus- ja kulttuuriministeriö ei voi sanella, miten toiminta tulee järjestää. Siksi asiasta tulee keskustella pohtien eri vaihtoehtoja. Näyttelyvaihtokeskus Framen monivuotinen toiminta tarjoaa hyvän pohjan toimintamallien kehittämiseksi edelleen, Wallin kehuu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee aikaisemman ilmoituksensa mukaan vetäytymistä Framen säätiön hallituksesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö pitää erityisen tärkeänä sitä, että Suomen kuvataiteen vientiin ja kansainvälistymiseen liittyvät Framen tehtävät vuonna 2010 tulevat hoidetuiksi siten, että taiteilijoiden kansainväliset hankkeet voivat toteutua häiriöttä. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Näyttelyvaihtokeskus Framen hallitusta laatimaan ministeriölle selvityksen loppuvuoden avustustarpeestaan, jossa tulee huomioida mm.  toimintasuunnitelman mukaan vielä haettavaksi julistettavat avustukset ja apurahat, yhteistyöhankkeet, kuten esim. osallistuminen Taivex -koulutukseen sekä palkka- ja vuokramenot. Ministeriö suorittaa Framelle selvityksen pohjalta tarvittavan valtionavustuksen.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Susanna Korpivaara, puh. 0400 322432
- johtaja Rauno Anttila, puh. (09) 160 77470
- kulttuuriasiainneuvos Anna-Maija Marttinen puh. (09) 160 77488

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö