Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä voittivat Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen taidekilpailun

Työryhmän Helena Hietanen & Jaakko Niemelä ehdotus Oksisto - valon ja varjon viivoja voitti Valtion taideteostoimikunnan kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen edustalle.

Työryhmän Helena Hietanen & Jaakko Niemelä ehdotus Oksisto - valon ja varjon viivoja voitti Valtion taideteostoimikunnan kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen edustalle.

Teoksesta kirjattiin seuraava arvio: "Runollinen ja hienostunut ehdotus, joka elää vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan. Se on haastavalla tavalla elämyksellinen, sillä katsojan pitää löytää oksiston jäljet Mäntyniemen avaran piha-alueen laatoitukselta. Ehdotus ottaa hienovaraisesti tilan haltuunsa, mutta pihan käytön ja huollon asettamat vaatimukset tulee huomioida teoksen sijoittelussa ja teknisissä ratkaisuissa."

Arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Mäntyniemi valmistui v. 1994. Marraskuussa 2009 julistettuun kutsukilpailuun kutsuttiin kolme taiteilijaa/työryhmää: Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Helena Hietanen & Jaakko Niemelä sekä Jukka Lehtinen.

Kilpailuun jätettiin kaikkiaan kuusi ehdotusta. Kilpailun yleisarviona todettiin, että ehdotuksissa on huomioitu rakennuksen arkkitehtuuri ja ympäristö. Monet kilpailuluonnokset perustuvat orgaanisiin muotoihin ja valoon ja sopivat Mäntyniemen ideaan, jossa arkkitehtuuri ja ympäröivä luonto muodostavat kokonaisuuden. Useat ehdotukset jäävät mittakaavaltaan alisteisiksi rakennukselle ja ympäristölle. Kaikki kilpailuluonnokset ovat jatkokehittelyn jälkeen toteuttamiskelpoisia ja niiden joukosta oli vaikea valita voittajaa.

Kilpailuehdotusten näyttely on avoinna yleisölle Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturissa, Narinkka 2 (vanha linja-autoaseman rakennus, Kamppi) 2. - 19.6.2010 ti - pe klo 10 - 18, la klo 12 - 16.

Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat puheenjohtajana Liisa-Maria Hakala-Zilliacus, jäseninä Paula Holopainen, Eliisa Isoniemi, Sanna Kannisto, Petri Kaverma, Anne Meskanen, Päivi Montola, Pauno Narjus, Aurora Reinhard, Anne Tamminen ja Tiina Veräjänkorva sekä sihteerinä Erika Hyyryläinen.

Lisätietoja ja kuvia:
Taidesihteeri Erika Hyyryläinen, valtion taideteostoimikunta
p. 0400 - 847 026, erika.hyyrylainen(at)minedu.fi
tai Eija Ristimäki, p. 050 - 538 8442, eija.ristimaki(at)minedu.fi