Tanssitaiteen valtionpalkinto Glims & Glomsille

Tanssitaiteen valtionpalkinnon saa tänä vuonna espoolainen tanssiteatteri Glims & Gloms, jonka taiteellisina johtajina toimivat Simo Heiskanen ja Tuomo Railo. Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämä palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinnon jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin tiistaina 10.11.2009 Helsingissä.

Tanssitaiteen valtionpalkinnon saa tänä vuonna espoolainen tanssiteatteri Glims & Gloms, jonka taiteellisina johtajina toimivat Simo Heiskanen ja Tuomo Railo. Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämä palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinnon jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin tiistaina 10.11.2009 Helsingissä.

Taiteen valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Valtion tanssitaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Simo Heiskanen ja Tuomo Railo perustivat Espooseen kymmenen vuotta sitten tanssiteatterin, joka heti toimintansa alkuajoista lähtien ankkuroitui vahvasti paikalliseksi, espoolaisten omaksi tanssiteatteriksi. Glims & Glomsista on kehittynyt taiteellisesti kunnianhimoinen ja korkeatasoinen koko perheen tanssiteatteri, joka on onnistunut luomaan hyvin eri-ikäisiä katsojia puhuttelevaa ohjelmistoa, ja jonka toiminta on laajasti arvostettua.

Glims & Gloms on koko olemassaolonsa ajan uhmannut vapaan kentän heikkoja toimintaedellytyksiä ja toteuttanut myös poikkeuksellisen suurimuotoisia ja kunnianhimoisia teoksia. Teatterin esityksissä yhdistyvät monet esittävän taiteen elementit: tanssi, teatteri, musiikki, kuvataide, video ja teatteritekniikan sovellukset. Glims & Gloms hyödyntää teoksissaan tanssin eri lajeja ja perinteitä ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti. Se on tuonut tanssia lähemmäs katsojia tarttumalla meille suomalaisille tuttujen kirjailijoiden ja kuvataiteilijoiden teoksiin.

Julia Vuoren Sika-sarjakuvaan perustunut Sikabaletti (2001) riemastutti yhtä lailla lapsia ja aikuisia, ja kuvataiteilija Outi Heiskasen teosten inspiroimana syntyi Suurperhe (2006). Kuluneena vuonna tanssiteatteri toi näyttämölle Yrjö Kokon sadun Pessi ja Illusia. Riittoisa kuu (2008) puolestaan osoitti, että teatterin magian tavoittamiseksi ei tarvita suurta koneistoa: teoksen taianomainen tunnelma kietoi katsojan vahvasti otteeseensa.

Tuomo Railo ja Simo Heiskanen säveltävät toisinaan itse teostensa musiikin tai vastaavat teosten äänisuunnittelusta. He ovat myös tilanneet teostensa musiikkia ulkopuoliselta säveltäjältä, mikä nykytanssin kentällä ei ole kovin yleistä.

Glims & Gloms on onnistunut rakentamaan toiminnalleen vakaan perustan ja se on tehnyt onnistunutta yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa. Tanssiteatteri on myös ansiokkaasti työllistänyt freelancetanssijoita, ja se on määrätietoisesti pyrkinyt luomaan rakenteita tanssitaiteelle kotikaupungissaan.

Teatterin merkitystä lisää sen vireä yleisötyö. Glims & Gloms toteuttaa perinteisemmän yleisötyön lisäksi hankkeita, joilla pyritään ehkäisemään nuorten syrjäytymistä ja lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia sekä paikallisissa että kansainvälisissä projekteissa, kuten EU-rahoitteisessa Creative Dance Lab -hankkeessa.

Espoossa ja laajemmin pääkaupunkiseudulla esitettävien teosten lisäksi tanssiteatteri kiertää mahdollisuuksien mukaan eri puolilla Suomea ja tekee myös kansainvälisiä vierailuja. Ryhmä on kehittämässä määrätietoisesti kansainvälistä toimintaansa ja lisensoitujen teosten vientiä ulkomaille.

Glims & Gloms on aiemmin palkittu mm. Espoon kaupungin Kulttuuriteko-palkinnolla ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin myöntämällä Vuoden tanssiteko -palkinnolla. Näin juhlavuoden kunniaksi on yksinomaan sopivaa myöntää tunnustus ansiokkaasta toiminnasta myös valtiolliselta taholta.

Lisätietoja:
Taidesihteeri Mari Karikoski,
p. 09-160 77064, mari.karikoski@minedu.fi