Näyttämötaiteen valtionpalkinto 2009 Seela Sellalle

Valtion näyttämötaidetoimikunta on myöntänyt tämänvuotisen näyttämötaiteen valtionpalkinnon näyttelijä Seela Sellalle. Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa, ja sen luovutti kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin tiistaina 17.9.2009 Helsingissä.

Näyttämötaiteen valtionpalkinto voidaan myöntää joko kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai suorituksesta taikka pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta työstä.

Palkintoperustelut:

Näyttelijä Seela Sella on monipuolinen taiteilija ja suomalaisen teatterin elävä legenda. Hänen skaalansa ulottuu tragediasta älykkääseen komediaan. Pitkän uran aikana lukuisat lämmöllä ja viiltävästi kuvatut vahvat naishahmot ovat saaneet Sellasta virtuoosimaisen tulkitsijan maan eri teattereissa, radiossa, televisiossa, valkokankaalla ja muilla estradeilla. 

Elokuvat ja televisio ovat nostaneet Sellan suuren yleisön tietoisuuteen. Katsojien mieleen ovat painuneet hänen esittämänsä erilaiset särmikkäät naishahmot, esimerkiksi TV-näytelmissä Elämänmeno ja Viimeiset mitalit, Sibelius-elokuvassa tai Yksinen-näytelmän filmatisoinnissa.

Tällä hetkellä Seela Sellan voi nähdä näyttämöllä kahdessa hyvin erilaisessa roolissa: Tampereen teatterissa Bengt Ahlforsin komedian Viimeinen sikari lämpimän tarkasti tulkittuna sensuellina Annelina tai Suomen Kansallisteatterissa riehuvana iäkkäänä amiraali Black Charliena Laura Ruohosen Sotaturisteissa. Mutta hänet voi myös kohdata lausujana tai laulajana missä päin Suomea tahansa esittämässä juutalaista runoutta tai muuta ohjelmistoaan. Fiktio ja elämäkerrallinen aines sekoittuvat riemullisissa ja supersuosituissa sooloteoksissa Pitkä, musta ja tyylikäs ja Seela Sella seisallaan. Sellan muuntautumiskyky on ilmiömäinen. Hän on äärimmäisen kypsäksi rutinoitunut esiintyjä, jolla rytmi ja iskut ovat kohdallaan ja herkkyys tallella.

Viidenkymmenen vuoden ajan Seela Sella on hurmannut yleisönsä laajalla rekisterillään, tarkalla ja vivahteikkaalla roolityöllään ja loistavilla komediennen taidoillaan. Kriitikko Lauri Meren sanoin: Seela Sella tarjoaa teatterin magiaa kaikille aisteille.


Lisätietoja:
Ansa Aarnio, taidesihteeri
puh. (09) 1607 7945, ansa.aarnio(at)minedu.fi