Virpi Vesanen-Laukkasen taideteos Tervaväylän kouluun Oulussa

Virpi Vesanen-Laukkasen taideteos julkistetaan perjantaina 5.2.2010 klo 12.00 Tervaväylän koulun Lohipadon yksikön uudisrakennuksen vihkiäisissä, Myllytullinkatu 7, Oulu.

Valtion taideteostoimikunnan tilaama teos koostuu neljästä kokonaisuudesta: Väriväylä, Lempivärit, Helmitaulu ja Paikan merkitsijät. Virpi Vesanen-Laukkanen toimi teosten suunnitteluvaiheessa tiiviissä yhteistyössä rakennusprojektista vastaavan opettajan Ossi Helanderin ja rehtori Anne Martikaisen kanssa. Taiteilija vieraili myös luokissa pitäen oppilaille työpajoja ja kuunnellen heidän ajatuksiaan ja toiveitaan.

Pääteos Väriväylä on toteutettu koulun juhla- ja liikuntasalin seinälle. Kahdeksan metriä leveä ja kaksi metriä korkea reliefimäinen Väriväylä koostuu yli neljästätuhannesta käsinmaalatusta ja kiillotetusta suuresta puuhelmestä. Helmet on maalattu pää- ja väliväreillä, jotka vaihtuvat sateenkaaren värien tavoin violetista punaiseen. Teoksen rakenne liittyy myös koulun tunnuksen symboliikkaan, jossa hieman toisistaan poikkeavat vierekkäin olevat pystylinjat kertovat erilaisten ihmisten yhteistoiminnasta. Teoksen äärellä voi mm. harjoitella väriopin tuntemusta ja matematiikkaa.

Lempivärit-teos toteutettiin yhdessä koulun oppilaiden kanssa. Työpajassa kukin oppilas maalasi yhden helmen omalla lempivärillään. Helmet olivat samoja, joista salin teos on toteutettu. Tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat teokseen, sen materiaaliin ja toteutukseen. Helmet pujotettiin suureksi helminauhaksi, joka sijoitettiin opettajanhuoneen oven viereen. Kokonaisuuteen kuuluvassa Helmitaulu-teoksessa toistuvat Väriväylän värit. Suurilla puuhelmillä saa leikkiä ja laskea.

Kokonaisuuteen kuuluu myös opastava teos Paikan merkitsijät, jonka kuviot on upotettu lattiamateriaaliin. Teoksen muotokieli pohjautuu yhteen koulussa käytettävään kommunikointikeinoon, blisskieleen, jossa piirrossymbolit korvaavat sanat. Teoksen tavoitteena on auttaa oppilaita, joilla on hahmotusvaikeuksia, tunnistamaan paikkoja. Teos ohjaavat kulkua käytävillä ja hissien edustoilla.

Helsingissä asuva Virpi Vesanen-Laukkanen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut tekstiilitaiteilija ja taidepedagogi, jonka teoksia on ollut esillä useissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä vuodesta 1986 lähtien. Oulun taidemuseossa taiteilijan teoksiin voi tutustua näyttelyissä Glamour 6.3. -30.5.2010  ja Pahikset ja kullannuput 8.5. - 5.9.2010.

Lisätietoja ja painokelpoisia kuvia teoksesta:

Taiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen, p. 050 - 339 8293
virpi.vesanen(at)netsonic.fi

Taidesihteeri Erika Hyyryläinen, p. 09 - 1607 7026, 0400 - 847 026
erika.hyyrylainen(at)minedu.fi