Aarne Jämsä voitti Kehäradan taidekilpailun

Valtion taideteostoimikunta julisti kesäkuussa 2010 kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi Kehäradan Lentoaseman asemahalliin. Kehärata on raideyhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja se otetaan käyttöön 2014. Kilpailuun kutsuttiin taiteilijat Kari Cavén, Aarne Jämsä ja Santeri Tuori.

Kilpailuun jätettiin neljä ehdotusta, joista arvostelulautakunta asetti ensimmäiselle sijalle taiteilija Aarne Jämsän ehdotuksen Helman heilahdus. Teoksesta kirjattiin seuraava arvio: "Yllättävä ja omaperäinen ehdotus, joka on sekä monumentaalisen jylhä että humoristinen. Mittasuhteilla ja materiaalien kontrasteilla leikittely onnistunutta. Ehdotuksesta löytyy monia merkitystasoja. Huolto-ovien hallitsevaa asemaa teoksen sommittelussa tulisi vähentää. Levyjako ja taustarakenne vaativat kehittelyä."

Kilpailun yleistasoa arvioitiin  seuraavasti: "Kilpailun tarkoituksena on hankkia idealuonnoksia Kehäradan lentoaseman asemahallin seinäpinnoille sijoittuvasta taideteoksesta. Sijoituspaikaksi valittu juna-aseman asemalaituri asettaa taideteokselle erityisiä, myös akustisia vaatimuksia.Kilpailun yleistaso on hyvä. Ehdotukset poikkeavat mielenkiintoisesti toisistaan.Ne ovat kaikki toteuttamiskelpoisia ja täyttävät kilpailuohjelman turvallisuusmääräykset."

Kilpailuehdotusten näyttely on avoinna yleisölle Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturissa, Narinkka 2 (vanha linja-autoaseman rakennus, Kamppi) 13. - 22.1.2011 ti - pe klo 10 - 18, la klo 12 - 16.

Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat puheenjohtajana Liisa-Maria Hakala-Zilliacus, jäseninä Paula Holopainen, Eliisa Isoniemi, Sanna Kannisto, Petri Kaverma, Anne Meskanen, Päivi Montola, Pauno Narjus, Aurora Reinhard, Anne Tamminen ja Janna Syvänoja sekä sihteerinä Erika Hyyryläinen.

Teoksen Helman heilahdus lehdistökuvat ovat ladattavissa Helsingin kaupungin aineistopankista.

Lisätietoja ja kuvia: Taidesihteeri Erika Hyyryläinen, valtion taideteostoimikunta, p. 0400 - 847 026, erika.hyyrylainen(at)minedu.fi