Performanssitaiteen uudet aallot
lyövät Turun rannoille

Toista kertaa järjestettävä New Performance Turku levittäytyy Aurajoen rannoille 13.-16.6.2013. Luvassa on kattava katsaus siihen, mitä performanssitaide on nyt ja mitä se tulevaisuudessa saattaa olla.

Yhteensä 16 taiteilijan ja ryhmän esityksissä performanssi yhdistyy eri taiteen lajeihin tanssista musiikkiin ja installaatiosta videotaiteeseen. Kotimaiset ja kansainväliset eturivin taiteilijat esiintyvät Turussa uusilla teoksillaan, joista osa on luotu nimenomaan Turun kaupunkikuvaa silmälläpitäen.

Performanssitaide ja ihmissuhdevalmennus kohtaavat brittiläisen Joshua Sofaerin vuorovaikutteisessa teoksessa Object of Love, johon voi osallistua Wäinö Aaltosen museossa. Britanniasta on alun perin kotoisin myös Robin Deacon, joka pohtii muistikuvien todenmukaisuutta vintage-kameroiden avulla. Performanssitaiteen historiaa hipaistaan Deaconin dokumentissa Stuart Shermanista. Kansainväliseen etujoukkoon kuuluu myös kanadalainen Julie Andrée T., jonka installaatiomaisessa teoksessa ruumiillisuus ja kuvallisuus yhdistyvät kolmipäiväiseksi tutkielmaksi nimeltä Nature Morte in Turku.

Suomesta kansainväliselle kentälle ovat ponnistaneet tanssija-koreografi Nada Gambier, joka esiintyy festivaalilla Action Scénique –ryhmänsä kanssa sekä Berliinissä vaikuttava Mimosa Pale, jonka veistoshattuja ja sahansoittoa voi ihailla yökerholounaan merkeissä. Suomalais-brittiläisen esitystaideryhmän Oblivian Museum of Postmodern Art–teos sai ensi-iltansa Suomessa viime syksynä ja nyt teos on mahdollista nähdä uudelleen New Performance Turku –festivaalilla.

Tero Nauhan Life in Bytom käsittelee puolalaisen teollisuuskaupungin kohtaamia muutoksia, jotka eivät ole vieraita suomalaisissakaan kaupungeissa. Kristina Junttilan teos taas kääntää päälaelleen siirtolaisten ja syntyperäisten suomalaisten välisen asetelman. Kuuntelukävelyllä siirtolaiset antavat neuvoja Suomessa syntyneille siitä, miten sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Myös Eero Yli-Vakkurin teos on yhteiskunnallinen, siinä fraktaalitalous konkretisoituu lasten käsityöpajassa sekä sitä seuraavassa performanssissa festivaalin iltaklubilla. Osana perjantain iltaklubin ohjelmaa TEHDAS Teatterilla nähdään myös MUU ry:n performanssivideoiden kokoelma Performance Voyage 3.

Festivaalia voi seurata Facebookissa ja Twitterissä, kun NOTAMOLESKINE-ryhmä kirjoittaa teoksista arvioita sosiaaliseen mediaan ja festivaalin nettisivuille.

Torstaista sunnuntaihin performanssi ottaa tilan haltuun gallerioissa, teattereissa ja kaupunkikuvassa. Tervetuloa performanssitaiteen Turkuun!

Festivaalin ohjelma ja aikataulu:
www.newperformance.fi

Lippuvaraukset:
Siina Siltanen
tuottaja
info@newperformance.fi
puh. 040 2469 321