Kersti Juva, Olavi Koponen ja Kenneth Kvarnström taiteilijaprofessoreiksi

Taiteen keskustoimikunta on nimittänyt kolmeen syyskuun alussa vapautuvaan taiteilijaprofessorin virkaan suomentaja Kersti Juvan, arkkitehti Olavi Koposen ja koreografi Kenneth Kvarnströmin. Taiteilijaprofessoreiden viisivuotiset toimikaudet alkavat 1.9.2008.

Taiteilijaprofessorin virkaan nimitettävältä edellytetään, että häntä voidaan aikaisemman toimintansa perusteella pitää erityisen etevänä taiteenharjoittajana. Taiteen keskustoimikunta tekee nimityksen valtion taidetoimikuntien esittämistä henkilöistä.

Taiteilijaprofessorin virkoja on yhteensä yksitoista, joista vapautuvat kirjailija Risto Ahdin, arkkitehti Mikko Heikkisen sekä tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken professuurit.

Taiteen keskustoimikunta perustelee nimityksiä muun muassa seuraavasti:

Kersti Juva. Kuva: Lehtikuva/Sari GustafssonKersti Juva (s. 1948) on yli 35-vuotisen uransa aikana osoittanut monipuolisen lahjakkuutensa kaunokirjallisuuden klassikoiden suomentajana Milnen Nalle Puhista Tolkienin Sormusten herra -trilogian kautta Dickensiin ja Laurence Sternen Tristram Shandyyn, 1700-luvulla kirjoitettuun modernin romaanikirjallisuuden kulmakiveen. Klassikkojen lisäksi Juva on suomentanut lukuisia nykyromaaneja, kymmeniä jaksoja Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmasarjaa ja useita näytelmiä. Juvan suomennostyölle on ominaista jatkuva uudistuminen. Tekstistä riippuen hän osaa olla riemastuttava ja kekseliäs, tarvittaessa myös lyyrinen ja herkkä. Käännöstyönsä ohella Kersti Juva on toiminut aktiivisesti suomentamisen opettajana ja on suosittu luennoitsija. Nuorempien suomentajapolvien keskuudessa Juvaa kunnioitetaan suurena innostajana ja esikuvana.

 

Arkkitehti (SAFA) Olavi Koponen (s. 1951) on suomalaisessa ammattikunnassaan Olavi Koponen. Kuva: Lehtikuva/Tea Karvinenvaltavirrasta poikkeava suunnittelija. Hän on opiskellut yhteiskuntatieteitä Moskovassa ja valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta arkkitehdiksi vuonna 1993. Oma suunnittelutoimisto hänellä on ollut yli 20 vuoden ajan. Hänen töitään on julkaistu ainakin 24 maassa ja esitelty muun muassa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ja Milanon Triennalessa. Koposen suunnittelemat rakennukset ovat etupäässä yksityistaloja tai kesähuviloita. Espoon asuntomessuille 2006 hän suunnitteli perheelleen ja toimistolleen omaperäisen Kotilon. Koponen on säilyttänyt kriittisen otteen rakentamisen prosesseihin, luonut ekologisen ja kierrätysmateriaaleja suosivan omintakeisen arkkitehtuurikielen ja on samalla kyennyt haastamaan sekä asukkaiden että oman ammattikuntansa arvomaailman.Kenneth Kvarnström. Kuva: Lehtikuva/Timo ToivanenKenneth Kvarnström (s. 1963) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia koreografeja ja vaikuttanut merkittävästi suomalaisen nykytanssin kehitykseen 1990-luvulta alkaen. Hänen koreografioissaan yhdistyvät fyysisesti ja teknisesti vaativa liikeilmaisu tarkoin harkittuun visuaalisuuteen. Johdettuaan Pohjoismaiden merkittävintä tanssinäyttämöä Dansens Husia Tukholmassa 2004–2007 Kvarnström on palannut jälleen koreografin työhön. Hän toimii tällä hetkellä myös Helsingin Juhlaviikkojen taiteellisena neuvonantajana. Kvarnströmin koreografiasta teoksessa no-no on tullut yksi suomalaisen nykytanssin harvoista klassikoista.