Muotoilun valtionpalkinto 2008 Päivi Rintaniemelle

Valtion muotoilutoimikunta on myöntänyt vuoden 2008 muotoilun valtionpalkinnon Päivi Rintaniemelle tunnustuksena hänen pitkästä ja ansiokkaasta työstään keramiikkamuotoilijana ja taiteilijana.

Opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti suuruudeltaan 15 000 euron palkinnon Helsingissä.

Päivi Rintaniemi. Kuva: Paula HaikarainenValtion muotoilutoimikunnan palkintoperustelut:

Päivi Rintaniemi (s. 1956) on luonut merkittävän uran työskennellen muotoilijana määrätietoisesti ja vakuuttavasti. Hän on osoittanut luovaa lahjakkuutta ja osaamista sekä suunnittelijana että yrittäjänä. Hänen Seinäjoella sijaitseva yrityksensä Amfora kuuluu Suomen muotoilun kärkeen. Päivi Rintaniemen kaikessa tekemisessä on nähtävissä tinkimätön tarve tehdä hyviä esineitä ihmisille. 

Päivi Rintaniemen suunnittelemien posliinisten ja puisten käyttö- ja sisustusesineiden mallistojen peruslähtökohtina ovat selkeys ja ajattomuus. Mallistoissa tasapainottuu taitavasti esteettisyys ja toimivuus korostaen laadukasta, kaunista ja kestävää muotoilua niin arjessa kuin juhlassa. Astiamallistojen visuaalisuus ja eleetön taipuminen erilaisten ruokakulttuurien tarpeisiin on tuonut innostuneen käyttäjäkunnan ja kansainvälistä menestystä.

Rintaniemen Amfora on menestyvä muotoilutuotantoyritys, joka on avannut ovia vientiin Euroopassa ja Kaukoidässä. Amfora on hyvä esimerkki kansainvälistymisestä ruohonjuuritason sinnikkään yrittämisen kautta. Suunnittelijana ja yrittäjänä toimiminen kansainvälisillä markkinoilla vaatii lahjakkuutta, mutta ennen kaikkea rohkeutta ja tulevaisuuden visioita.

Päivi Rintaniemen käyttöesineet ovat hyvää suunnittelua, mutta myös tuotantoprosessin tekniset innovaatiot ovat olleet tärkeitä menestykselle. Niiden avulla käsityöläisyys on saatu muunnettua sarjatuotannoksi menettämättä yksilöllisyyttä ja taiteellisuutta. Amfora-tuotteiden tuotantoteknologian, -koneiden ja -prosessin kehittämisestä vastaa Markku Rintaniemi. Valmistusprosessin täysi kotimaisuus on myöskin merkittävä asia nykyisessä globaalissa maailmassa. 

Päivi Rintaniemi valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1987. Rintaniemi toimi pitkään esinesuunnittelun lehtorina Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Hän on taideteollisuusryhmä Konstin perustajajäsen sekä Teollisuustaiteen Liitto Ornamon jäsen. Rintaniemi on osallistunut uniikkiteoksilla, keraamisilla veistoksilla ja reliefeillä moniin kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. Hän toimii myös useissa luottamustehtävissä - mm. Pohjanmaan taidetoimikunnassa - edistäen muotoilun asemaa kotiseudullaan.