LiikKUVAT - Videotaidetta hoitolaitoksiin kesällä 2013

Kaupin sairaalassa Tampereella on LiikKUVAT -projektiin liittyen esillä uutta videotaidetta syyskuuhun 2013 asti.

 

L i i k KUVAT on Kaupin sairaalassa Tampereella toteutettava hanke, jonka tarkoituksena on tutkia video-, media- ja elokuvataiteen keinoin toteutettujen teosten esitysmahdollisuuksia hoitolaitoksissa. Se tarjoaa mahdollisuuksia tuottaa uudenlaisia elämyksiä myös niille ihmiselle, joiden elämä on erilaisten fyysisten tai henkisten rajoitteiden kahlitsemaa. LiikKUVAT -projekti haluaa tuoda sisällöllisiä ja esitysteknisiä vaihtoehtoja televisiolle, joka hoitolaitoksissa on yleensä ainoa liikkuvan kuvan esitysmuoto.

LiikKUVAT -projekti alkoi 2010 yhteistyöprojektina, jossa tuottajana on Tampereen nykytaiteen museo ja kumppaneina Pirkanmaan taidetoimikunta, Tampereen kaupungin laitoshoito sekä Tampereen kaupungin museopalveluiden TAITE -yksikön Konkarit -hanke. Videoteoksia koekäyttöön on lainannut suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-ARKKI ja kuvataiteilijat.

 

Kesän 2013 videotaideteos Kaupin sairaalassa

Vappu Rossi: Elämän puu, 2009

 

 

Hiilipiirustustekniikalla tehty mediataideanimaatio rinnastaa puun kasvun ja sikiön kehityksen. Teos näyttää piirustusprosessin: kuva muodostuu ja kasvaa, sitten katoaa ja muuttuu toiseksi piirustukseksi.

Aino Multanen, Tuusulan taidemuseo: Elämän puu on suhteellisen lyhytkestoinen animaatio, joka paljastaa itsensä ja elämän suuren kertomuksen. Puu kasvaa esille valkoisuudesta — kuin tyhjyydestä — tummenee pois näkyvistä ja vaihtuu äidin kohdussa olevaksi sikiöksi, joka hiljalleen kasvaa ja häviää näkyvistä. Elämän kiertokulku toteutuu teoksessa ja animaation uudelleen käynnistyessä tarina alkaa uudestaan. Puu synnyttää ja ylläpitää elämää — se tuottaa elämälle välttämätöntä happea ja eläinkunnalle ravintoa. Ihminenkään ei olisi maapallolla ilman kasvikuntaa. Puu symboloi elämää, monissa kulttuureissa puu tunnetaan myös elollisen luonnon tai koko maailman vertauskuvana. Vappu Rossin tuotannossa puu on toistuva aihe, jonka tutkimiseen taiteilija palaa yhä uudelleen.

Mielenkiintoisen lisän teoksen tulkintaan tuo Vappu Rossin tapa samaistaa oksat, juuret ja verisuonet toisiinsa. Oksat ja juuret ovat kuin puun verisuonia. Suonia, joiden kautta ravinteet, happi ja muut elämälle välttämättömät ainesosat kulkeutuvat eteenpäin.

 

Taideteos sijaitsee sairaalan porraskäytävässä ja on yleisön nähtävillä syyskuuhun asti.

Lisätietoja:

Henrietta Lehtonen, kuvataiteilija 040-8658329