Kaakkois-Suomen taidetoimikunta myönsi vuoden 2009 taidepalkinnot

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2009 taidepalkinnon 5.000 euroa kymenlaaksolaiselle kansanmusiikkiyhtye Rymäkälle ja nuoren taiteilijan palkinnon 3.000 euroa kouvolalaiselle kirjailija Jukka Behmille. Palkinnot luovutettiin Kouvolassa keskiviikkona 11.11.09 klo 10.00.

Kansanmusiikkiyhtye Rymäkkä on toiminut poikkeuksellisen pitkään ja jatkuvasti uudistuen taiteen alueella, joka valitettavan usein jää vähäiselle julkiselle huomiolle.  Rymäkkä on kuitenkin ollut jo vuosia tunnettu ja arvostettu esiintyjäryhmä kaikissa Suomen kansanmusiikkitapahtumissa Kaustiselta Kihaus Folkiin ja Imatran Ugrijuhlaan. 

Kaakkoissuomalaisena kansanmusiikkiyhtyeenä Rymäkkä on suoranainen harvinaisuus, mutta täkäläisten musiikinystävien iloksi ja ylpeydeksi laadukas sellainen. Monien mielestä yhtyeen huumori ja monipuolinen musiikillinen osaaminen tulevat hurmaavimmillaan esiin elävissä konserttitilanteissa, mutta ei Rymäkän levytetty tuotantokaan ole merkitykseltään vähäinen. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on Iskee kuin puolitoista volttia –niminen EP-julkaisu vuodelta 2007. 

Yhtye säveltää suurimman osan materiaalistaan itse, mutta on ohjelmistossaan myös nostanut esiin kymenlaaksolaista musiikkiperinnettä. Rymäkän oma kansanmusiikkifestivaali Raavuori-soitto on sekin yksi osoitus yhtyeen monipuolisesta panoksesta kaakkoissuomalaiseen kulttuurielämään. Lisäksi Rymäkkä on kunnostautunut olemalla mukana myös erilaisissa yhteistyöprojekteissa, kuten yhdessä kaakkoissuomalaisten kansantanssiryhmien kanssapari vuotta sitten toteutetussa Digitanhua! –produktiossa.

Vuonna 1997 perustettua yhtyettä miehittävät Arttu Kunnasto (haitari), Simo Helkala (mandoliini ja kitara), Jari-Jukka Nippala (kontrabasso) sekä Ossi Perälä (klarinetti, tinapilli) ja Tuomas Vanhalakka (lyömiöt, harmoni).

”Ja vielä se useimmiten esitetty kysymys: mitäs se rymäkkä sitten tarkoittaa? Melua ja metakkaa, sekavaa joukkoa ja rykelmäähän se. Kun mukaan lisätään oiva soittotaito ja herkät miesten mielet, ollaan jo aika lähellä kansanmusiikkiyhtye Rymäkän syvintä olemusta.” (lainaus yhtyeen nettisivuilta:  www.rymakka.fi)

Kirjailija Jukka Behmin (s. 1973). rakenteeltaan monikerroksiset aikalaisromaanit tarkastelevat suomalaisen yhteiskunnan narrimaisuuksia, ennakkoluuloja, kulttuurisia yhteentörmäyksiä sekä pintatrendejä, jotka itse asiassa määrittelevät kansakunnan tilaa tyhjentävämmin kuin mitkään taloussuhdanteiden käyrät ja mittarit. 

Behm yhdistää viihdeproosalle tyypilliset yllättävät juonenkäänteet, kohtalokkaat sattumukset ja sensaatiolööppien hätkähdyttävyydet taideproosan vakavaan pohjavireen ja kulttuurikritiikkiin.  Ajanmukaista kerrontatekniikkaa noudattaen Behm jättää paljon lukijan tulkinnan ja mielikuvituksen varaan. Yhtä tärkeää kuin se mitä sanotaan, on se mitä jätetään sanomatta. Pohjimmiltaan romaanien henkilöhahmot ovat sivullisia omassa elämässään, itselleen tuntemattomien voimien leikkikaluja.

Behmin esikoisteos Dr. Mumbai (2007) voitti Kustannusosakeyhtiö Tammen järjestämän pohjoismaisen romaanikilpailun. Tänä syksynä ilmestynyt Matkoilla muodostaa sille tavallaan parin ja vahvistaa myös Behmin paikkaa kotimaisessa kirjallisuudessa uutena ja kiinnostavana ajan ilmiöiden satiirikkona. Lisäksi hän on julkaissut lapsiperheen sanakirjan Taskuvaippa ja vauvaradio (2007).  Dr Mumbai on julkaistu myös norjaksi ja ruotsiksi.

Behm on koulutukseltaan teologian maisteri.