Kaakkois-Suomen taidetoimikunta taidepalkinto Iitin musiikkijuhlille

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2010 taidepalkinnon 3000 euroa Iitin musiikkijuhlille ja nuoren taiteilijan palkinnon 2000 euroa kotkalaisille dokumenttielokuvaohjaajille Mikko Peltoselle ja Pasi Riialille Palkinnot luovutettiin Kouvolassa 10.11.2010 klo 10.

Iitin musiikkijuhlat on perustettu vuonna 2003 ja se on noussut nopeasti merkittäväksi musiikkitapahtumaksi. Musiikkijuhlien konserttitarjonta on kansainvälistä tasoa ja sen esiintyjät ovat maamme eturivin taiteilijoita.

Iitin musiikkijuhlat on noteerattu erittäin näkyvästi mediassa: lehdistössä, radiossa ja televisiossa. Pianotaiteilija Laura Mikkola on kyennyt valoisalla persoonallaan saamaan Iittiin monia merkittäviä taiteilijoita aina säveltäjä Eino Juhani Rautavaarasta lähtien, jonka sävellyksiä on esitetty juhlilla useita. Juhlilla on myös kantaesitetty Rautavaaran tilausteos.

Mikkolan henkilökohtaisten kontaktiensa ansiosta juhlilla on kuultu monia huipputaiteilijoita Suomesta ja Euroopasta.

Näiden taiteellisten faktojen lisäksi Iitin musiikkijuhlat ovat paljon muuta. Se ovat kunnan henkinen yhdistäjä. Tapahtuma, mikä vaalii yhteistä kulttuuriperintöä, elävöittää maaseutua ja verkottaa eri toimijoita keskenään. Iitin musiikkijuhlien taustalla toimii n 100 hengen yhdistys, joka hoitaa kaikki järjestelyt. Tämä vaatii todella suurta yhteishenkeä ja valtavaa sitoutumista myös suurelta joukolta vapaaehtoista talkooväkeä. Muonittaminen, majoittaminen yms. on valtavan tärkeää työtä, kuntaa elävöittävää toimintaa.

Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään musiikkileiri, missä opettavat sekä alueen opettajat että juhlien taiteilijat. Näin lapsille ja nuorille tulee mahdolliseksi saada oppia arvostetuilta taiteilijoilta ympäri maailmaa. Leiriläiset pääsevät myös kuulemaan hienoja konsertteja.

Iitin musiikkijuhlat kokoaa monenlaiset  toimijat yhteen, kulttuuri yhdistää ja vahvistaa seudun identiteettiä ja tekee sitä tunnetuksi Suomessa ja Euroopassa. Iitin musiikkijuhlat on merkittävä tapahtuma Kaakkois-Suomen taidekentällä.

Kaakkois-Suomen alueelta on tärkeää nostaa esille myös taiteenlajeja, jotka ovat olleet marginaalissa, tällä kertaa elokuvataidetta ja elokuvataiteen parissa työskenteleviä tekijöitä. Nuoret dokumenttielokuvan tekijät Mikko Peltonen ja Pasi Riiali ovat toteuttaneet elokuvaprojektejaan ammattitaitoisesti. Heillä on halu tarkastella lähiympäristössä tapahtuvia ilmiöitä, joita lähestytään avoimesti ja rohkeasti.

Riialin ja Peltosen vuonna 2005 yhdessä ohjaama  elokuva Vaalitaisto on voittanut palkintoja useilla elokuvafestivaaleilla. Dokumentti kertoo paikallisvaalien vaalikandidaateista. Eetu Kirppu on ensimmäistä kertaa ehdolla kunnallispolitiikkaan Miehikkälässä. Kampanjan managerina toimii Esko Rikkola, joka organisoi kampanjakierroksen. Eetu tarvitsee 30 ääntä päästäkseen kunnallisvaltuustoon. Dokumenttielokuva seuraa miesten vaalikampanjakierrosta talosta taloon.