Helsingin musiikkitalon taidekilpailu ratkaistu

Helsingin musiikkitalon taidekilpailu on ratkaistu. Voittajiksi selviytyivät kuvanveistäjä Reijo Hukkanen Oulusta ja kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen Porvoosta.

Valtion taideteostoimikunta julisti 5.11.2008 yleisen taidekilpailun, jossa haettiin ehdotuksia Helsingin Musiikkitaloon ja sen tontille sijoitettaviksi taideteoksiksi. Ensimmäinen kilpailuvaihe oli yleinen ideakilpailu, joka tuotti runsaan ja monipuolisen tuloksen: 660 nimimerkiltä lähes 800 teosideaa kuvataiteen eri alueilta.

Näistä ehdotuksista arvostelulautakunta valitsi 12.6.2009 kilpailun 2. vaiheeseen kuusi ehdotusta, joiden tekijät ovat: Kari Cavén, Reijo Hukkanen, Pekka Kauhanen, Kirsi Kaulanen, Tapio Kettunen ja Kari Södö. He saivat tehtäväkseen jatkokehitellä kilpailun 1. vaiheessa palkittua ehdotustaan. Kilpailun 2. vaihe päättyi 27.11.2009.

Valtion taideteostoimikunta kokoontui kilpailun arvostelulautakuntana 4.-5.12.2009 ja ratkaisi kilpailun seuraavasti:

Kohde 1: Ulkoalue

Reijo Hukkanen, Laulupuut

1. sija nimimerkki Laulupuut, tekijä Reijo Hukkanen, Oulu
2. sija nimimerkki Maa pajupillejä soittaa, tekijä Tapio Kettunen, Vesilahti
3. sija nimimerkki Unisono, tekijä Pekka Kauhanen, Espoo

Kohde 2: Pääaula

Kirsi Kaulanen, Kaiku

1. sija nimimerkki Kaiku, tekijä Kirsi Kaulanen, Porvoo
2. sija nimimerkki Aineen ääni, tekijä Kari Cavén, Helsinki
3. sija nimimerkki Twist and turn, tekijä Kari Södö, Oulu

Kilpailun voittaneita ehdotuksia arvioitiin seuraavasti:

Reijo Hukkasen Laulupuut-ehdotuksen "monumentaalinen, mutta samalla herkästi hallittu muotokieli hyödyntää oivaltavasti kansallista kuvastoa. Viittaukset suomalaiseen runouteen tuovat teokseen kiinnostavia lisämerkityksiä. Kahden eri työskentelytavan:valun ja metallileikkauksen vuoropuhelu on mielenkiintoista. Silhuettimaisuuden ja kolmiulotteisuuden vuorottelu toimii kiinnostavasti Musiikkitalon aukiolla."

Kirsi Kaulasen Kaiku on "moni-ilmeinen ja tilan hyvin haltuun ottava, uudenlainen julkinen teos. Teoksen valaisussa syntyvät heijastukset ja varjot ympäröiviin seinäpintoihin tuovat teokseen ja tilaan kiinnostavan lisäelementin. Teoksen kokoa, muotoa ja sijoitusta tilaan tulee vielä harkita."

Kilpailuehdotusten näyttely

Kilpailuehdotusten näyttely on avoinna yleisölle Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturissa, Narinkka 2 (vanha linja-autoaseman rakennus, Kamppi) 13. - 30.1.2010 ti - pe klo 10 - 18, la klo 12 - 16.

Lisätietoja:
Taidesihteeri Erika Hyyryläinen, valtion taideteostoimikunta
p. 09 - 1607 7026, 0400 - 847 026
erika.hyyrylainen(at)minedu.fi