Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi Atso Almilan

Pohjois-Savon taidetoimikunta myöntää vuoden 2010 taidepalkinnon (4000 €) kapellimestari, säveltäjä Atso Almilalle.

Suomen musiikkielämän monipuolisimpiin taitajiin kuuluva Atso Almila (s. 1953) on johdonmukaisesti ylittänyt työssään niin genrerajat kuin taiteen lajienkin rajat. Pohjoissavolainen yleisö vauvasta vaariin on saanut nauttia kapellimestarinsa joustavasta yhteistyökyvystä jo kolmella vuosikymmenellä. Almila johtaa ahkerasti myös oopperaa sekä toimii Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena neuvonantajana. Orkesterilaisten kannalta oleellista – musiikillisen yhteistyön sujuvuuden lisäksi – on kapellimestari Almilan taito luoda työyhteisöön innostava ja avoin työskentelyilmapiiri.

Pulttikokemus pasunistina saa Almilan ottamaan muusikot aina huomioon myös sävellystyössä. Hän ei kaihda modernin ilmaisun kompleksisuutta, mutta nojaa ilmaisussaan usein uusklassismiin vivahtavaan selkeyteen. Viiden oopperan, kolmen sinfonian ja lukuisten konserttojen lisäksi Almila on säveltänyt kamarimusiikkia vaihteleville kokoonpanoille sekä näyttämömusiikkia myös puheteatterin tarpeisiin.

Almila on myös sujuva sanankäyttäjä: hän kirjoittaa ahkerasti Savon Sanomiin ja tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun eloa ja kriittisiä äänenpainoja. Hänen tuorein saavutuksensa sanataiteen alalla on kirja Vaistoa on vaikia opettaa, jossa hän muun muassa kertoo opinnoistaan Jorma Panulan kuululla kapuluokalla. Almila on jatkanut opettajansa jäljillä jakaen oppia nuorille kollegoilleen Sibelius-Akatemian orkesterin- ja kuoronjohdon koulutusohjelmassa.

Helsinkiläissyntyinen Almila on asunut Kuopiossa vuodesta 1996 ja johtanut Kuopion kaupunginorkesteria 90-luvun puolivälistä saakka, nyt jo toisella pitkällä sopimuskaudella.