Uudenmaan taidetoimikunnan Artium Cultori -palkinto Markku Valkoselle

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2010 Artium Cultori -palkinnon museonjohtaja Markku Valkoselle. Artium Cultori palkinto myönnetään huomionosoituksena taiteen ja kulttuurin hyväksi tekemästä työstä. Artium Cultori -palkinto on kuvanveistäjä Pirkko Nukarin suunnittelema pronssinen pienoisveistos Metsätähtimalja.

Markku Valkonen on ollut luomassa Espoon modernin taiteen museo EMMA:sta merkittävän taidemuseon. Sen ensimmäisenä johtajana hän aloitti jo EMMA:n suunnitteluvaiheessa vuonna 2002. Valkosen johdolla museo on saanut tunnustusta sekä kotimaassa että ulkomailla. Myös yleisö on ottanut omakseen EMMA:n monipuoliset näyttelyt. 

Ennen nykyistä tehtäväänsä Valkonen on suorittanut merkittävän elämäntyön taiteen merkeissä. Hän on toiminut mm. taidekeskus Retretin toimitusjohtajana sekä Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien kuvataidearvostelijana vuosikymmenien ajan. Valkosella on ollut useita keskeisiä luottamustehtäviä taiteen parissa. Hän on kuulunut Näyttelyidenvaltiontakuulaitoksen johtokuntaan ja on ollut Visuaalisten alojen taidepoliittisen työryhmän puheenjohtajana. Suomen arvostelijain liiton hallituksen jäsenenä hän on toiminut useita vuosia. 

Valkonen on kirjoittanut monia taidetta käsitteleviä teoksia. Tällaisia ovat Ateljeena sotatanner, Kultakausi, Monopolin taide ja Suomen kuvat/Suomen taiteen vuosisadat. Hänen toimittamiaan teoksia ovat Irti kehyksistä, Suomen ja maailman taide 1 -12, Taiteet Suomea takomassa sekä Kauneuden jäljillä/Suomen taiteen vuosituhannet. 

Palkinto luovutettiin Markku Valkoselle syyskuun 28. päivä EMMAn avajaisissa Espoossa.