Hämäläistä muotoilua ja taidekäsityötä esillä Lahden pääkirjastolla

Kuva Tuomas Vilpakka

Hitaasti Hämeestä -näyttelysarja esittelee hämäläistä muotoilua ja taidekäsityötä Lahden kaupungin pääkirjastolla. Elokuussa 2013 näyttelyssä on esillä Tuomas Vilpakan ”Tuotoksia”.

Näyttelysarjan kolmannessa esittelyvuorossa on lahtelaisen Tuomas Vilpakan töitä.  Esillä on ohutvaneriviilulle vedostettua taidegrafiikkaa ja eri tekniikoin tehtyjä pienesineitä.
”Olen reilu nelikymppinen suunnittelun sekatyömies Lahdesta. Lahdessa käytyjen koulujen jälkeen opiskelut jatkuivat vuonna 1990 Oulun Yliopiston arkkitehtuurinosastolla, josta tavoitteena arkkitehdin tutkinto. Olen saanut olla ollut mukana monissa mielenkiintoisissa ja haasteellisissa tilaan, niin ulko- kuin sisätilaankin ja sen suunnitteluun liittyvissä hankkeissa sekä työryhmän jäsenenä kuin itsenäisenä yrittäjänäkin. Pienesineet ja niiden muotoilu luo omat haasteensa mittakaavan vaihtuessa pienempään. Tämä tukee ja kehittää ongelmanratkaisukykyä, jota suunnittelija työssään tarvitsee. ”
”Taidegrafiikkaa, lähes sen kaikissa muodoissa olen harjoittanut yli 20 vuotta. Kiitos useiden innostavien ja kannustavien opettajien, tuo 80-luvulla alkanut harrastus on syventynyt tutkimusmatkaksi tähän ilmaisultaan ja erityisesti työtavoiltaan moninaiseen ja haasteelliseen taiteen lajiin. Vedostustapana ns. monotypia, jossa jokainen vedos on uniikki, tuntuu tällä hetkellä mielenkiintoisimmalta. Ohutviiluvanerin löysin vedostusmateriaaliksi joitain vuosia sitten kokeilujen kautta. Puun sävy ja viilun oma struktuuri luo vedospintoihin oman syvyytensä. Vedosten aihemaailma liikkuu jossain taso- ja pintasommitelmien välillä. Joku voi löytää niistä viitteitä asemakaavoihin ja rakennuksiinkin. Jos jonain päivänä vielä sen oman vedostusprässin valmistaisi … ja sillä vedostaisi … jotain, mitä ei ole vielä nähty!”  Tuomas Vilpakka
Hitaasti Hämeestä -näyttelysarja esittelee kanta- ja päijäthämäläisiä muotoilun ja taidekäsityön tekijöitä ja tuotteita Lahden pääkirjastolla. Näyttelysarjan nimen mukaisesti esillepanoissa korostuvat lähituotannon ja kestävyyden teemat, perinteiset työstötavat sekä luonnonmateriaalit ja niiden raikas soveltaminen nykyaikaan. Hitaasti Hämeestä  -näytteilleasettajat valitsee Taiteen edistämiskeskuksen Hämeen alueella toimiva muotoilun läänintaiteilija ja näyttelyt kootaan yhteistyössä näytteilleasettajien ja kirjaston kanssa.

Lahden pääkirjasto, Kirkkokatu 31, Lahti
Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina elokuussa ma-pe klo 10-20 ja la klo 10-16

Lisätiedot näyttelysarjasta:
Heli Kauhanen
p. 0295 330 892, heli.kauhanen@minedu.fi

Lisätiedot Tuomas Vilpakan teoksista:
Tuomas Vilpakka, p. 040 5883804
tuomas.vilpakka@phnet.fi