Uudenmaan taidetoimikunta jakoi vuoden 2009 taidepalkinnon

Vuoden 2009 palkinnon saa kuvataiteilija, ympäristötaiteen professori Markku Hakuri. Palkinto on suuruudeltaan 6000 euroa. Taidetoimikunta palkitsee vuosittain uusmaalaisen taiteilijan tai yhteisön, joka on yltänyt omalla taiteenalallaan korkeatasoiseen taiteelliseen suoritukseen edellisen vuoden aikana. Taidepalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1969.

Palkinnon luovutusperusteina taidetoimikunta mainitsee seuraavaa: 

Markku Hakurin monialaisuus ilmenee hänen lavastuksissaan eri teattereille ja oopperalle sekä hänen omassa taiteellisessa tuotantonnossaan. Hänen teoksissaan materiaali ja tekniikka muuttuvat tarpeen ja sisällön mukaan ilmatäytteisistä muovijoutsenista poltetuiksi heinäseipäiksi, jääveistoksiksi tai vaikkapa perinteiseksi, isoksi, valasta kuvaavaksi piirustukseksi.  

Hänen uransa taidemaalarista monialaiseksi kuvataiteen toimijaksi on hieno esimerkki yhtälailla hänen omalle sukupolvelleen kuin nuoremmillekin. Ennakkoluulottoman suhtautumistapansa materiaalien käyttöön hän on välittänyt myös oppilailleen. Hän on toiminut vuosina 1986 - 1991 Kuvataideakatemiassa, vuosina 1990 – 1995 Teatterikorkeakoulussa, vuosina 1985 – 1986 sekä vuodesta 1994 lähtien Taideteollisessa Korkeakoulussa, jossa hän tällä hetkellä toimii Ympäristötaiteen professorina. Lisäksi Hakuri on toiminut opetustehtävissä Pariisin E.S.A.G.:ssa ja USA:ssa Middlebury Collegessa.

”Mielipide maailmasta on riippuvainen tarkkailijan näkökulmasta. Maailma on tapahtumien kudos. Pienikin liikahdus - havaitsijan tai maailman - antaa uuden näkökulman. Samat asiat toisella tavalla. Ei ole olemassa oikeaa näkökulmaa - oikeaa tapaa, on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, joiden olemassaolo luo epävarmuutta ja erilaisuutta. Oikean vaatimus ja sen tarkka noudattaminen johtaa kaavamaisuuteen. Erilaisuuden ja epävarmuuden suvaitseminen on perusta moniarvoisuudelle ja tunteen rikkaudelle. Se on myös unelma vapaudesta. Taide on unelma.”   – Markku Hakuri.