Uudenmaan taidetoimikunta jakoi Artium Cultori -palkinnon 2009

Vuoden 2009 Artium Cultori -palkinto myönnetään diplomi-insinööri Risto Saarelle. Uudenmaan taidetoimikunta myöntää vuosittain Artium Cultori – palkinnon tunnustuksena taide-elämän edistämisestä sekä ansiokkaasta, pitkäaikaisesta työstä taiteilijalle. Saajat ovat olleet julkisuudessa tunnettuja, oman alansa huippuja. Palkinto on myönnetty vuodesta 1984 lähtien.

Palkinnon luovutusperusteina taidetoimikunta mainitsee, että diplomi-insinööri Risto Saari on tehnyt vuosikymmenien ajan pyyteetöntä, sitkeää ja määrätietoista työtä musiikkikulttuurin edistämiseksi Kirkkonummella. Hänen antaumuksellinen toimintansa on mahdollistanut nykyisen kaltaisen musiikkiopiston ja orkesteritoiminnan kehittymisen Kirkkonummelle.

Risto Saari (s.1931) on Kirkkonummen Musiikkiyhdistys ry:n perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Yhdistys perustettiin vuonna 1972 ja sen tavoitteena on ollut musiikin opetuksen järjestäminen sekä orkesteri- ja kuorotoiminnan voimistaminen Kirkkonummella. Yhdistys perusti myös Kirkkonummen Musiikkiopiston toiminnan ja ylläpiti sitä 17 vuotta. Saaren toimi koko ajan hallituksen puheenjohtajana, jonkin aikaa myös rehtorina, kunnes opisto kunnallistettiin.

Yhdistys käynnisti myös Kirkkonummen kamariorkesterin ja Kirkkonummen kamarikuoron toiminnan. Myöhemmin kamarikuoro itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen.  Kirkkonummen Kamariorkesteri sen sijaan on jatkanut toimintaansa Risto Saaren toimiessa vuosia orkesterin intendenttinä.  

Huolimatta taloudellisten resurssien niukkuudesta, Risto Saari on ylläpitänyt taiteellisesti kunnianhimoista tasoa sekä Kirkkonummen kamariorkesterin toiminnassa että orkesterin yhteistyössä Kirkkonummen musiikkiopiston kanssa.