Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2008 taidepalkinto muotoilija Jukka Isotalolle

Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2008 taidepalkinto on myönnetty muotoilija, TaM Jukka Isotalolle huomionosoituksena korkeatasoisesta, tinkimättömän ympäristömyötäisestä ja esimerkillisestä työskentelystä sekä taideteollisuuden alueella sekä lasin uusiokäytön alueella. Taidepalkinto on arvoltaan 6 000 euroa.

Jukka Isotalo tunnetaan ympäristöarvoja kunnioittavana ja työssään toteuttavana lasin uudelleenmuotoilijana. Hän käyttää tuotantonsa raaka-aineena uudelleen täytettäväksi kelpaamattomia viinipulloja ja lasiliikkeen ylijäämälasia. Isotalo työstää lasia kunnioittaen alkuperäisen esineen muotoa. Hän jatkaa olemassa olevasta antaen esineelle uuden funktion ja jatkaa näin sen elinkaarta. Pullon osista syntyy erilaisia laseja, maljakoita, valaisimia ja säilytysastioita. Jukka Isotalo on valinnut myös lasintyöstötapansa huomioiden mahdollisimman pienen energian kulutuksen. Lasin leikkaaminen ja syntyvien elementtien uudelleen yhdistely säästää energiaa mm. verrattuna kierrätyslasin muotoiluun uudelleen sulattamalla.

Jukka Isotalo valitsi ympäristömyötäisen työskentelytavan opiskellessaan vuosina 1989-90 Tukholmassa Konstfackskolanissa ja on toiminut valintansa mukaisesti kohta kaksikymmentä vuotta. Viehätys lasiin materiaalina syttyi Isotalon mielessä jo hänen vieraillessaan kuusivuotiaana Muranon–lasisaaren ateljeessa.

Evolum, yhden miehen yritys, muotoilee uudelleen noin 3500 pulloa vuodessa. Tuotteet päätyvät mm. kaunistamaan ympäristöarvoja kunnioittavien kuluttajien arkea sekä valveutuneiden yritysten liikelahjoiksi.

Tuotannollisen työn ohella Jukka Isotalo ohjaa työhuoneellaan alan opiskelijoita lasin työstämisen salaisuuksiin. Vuonna 2009 odottaa kansainvälinen koulutusprojekti Tansaniassa. Projektin päämääränä on organisoida ja käynnistää lasin uusiokäyttö paikallisten käsityöläisten kanssa.

Lasimuotoilija Jukka Isotalo osallistuu myös jatkuvasti ekologisia arvoja esiintuoviin näyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.