Uudenmaan taidetoimikunnan Artium Cultori -palkinnon arkkitehti Raili Pietilälle

Uudenmaan taidetoimikunta myönsi arkkitehti Raili Pietilälle vuoden 2008 Artium Cultori –palkinnon tunnustuksena laaja-alaisesta ja merkittävästä työstä arkkitehtina korkeatasoisen rakennustaiteen parissa.

Arkkitehti Raili Pietilä, os. Paatelainen (s. 1926) on tehnyt yhdessä Reima Pietilän kanssa merkittävän uran arkkitehtina. Hän valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 1956. Diplomityö oli synnyinkaupunkiin Pieksämäelle suunniteltu rautatieasema. Valmistuttuaan Raili Pietilä työskenteli mm. Alvar Aallon ja Olli Kivisen toimistoissa. Oma arkkitehtitoimisto yhdessä Reima Pietilän kanssa perustettiin vuonna 1960. Toimisto toimi aluksi nimellä Arkkitehtitoimisto Reima Pietilä Raili Paatelainen, mutta muutettiin vuonna 1975 muotoon Raili ja Reima Pietilä Arkkitehdit.

Pietilöiden arkkitehtuurille tunnusomaista on uuden etsintä ja leikkimielisyys. Itse suunnitteluprosessi on tärkeä lopputuloksen kannalta. Pariskunnan keskusteleva suunnittelumetodi on synnyttänyt monia alkuvoimaisia ja ekspressiivisiä rakennuksia. Kilpailuehdotuksia mietittiin usein poissa kotoa: mökkilomilla, ulkomailla tai junamatkoilla, jolloin keskittymistä eivät muut asiat häirinneet. Ensimmäisiin kilpailuvoittoihin kuuluvat 1960-luvulla suunnitellut Kalevan kirkko, Dipoli ja Suvikummun asuntoalue.

Pariskuntana työskenteleminen merkitsee yhteiseen visioon ja näkemykseen silloinkin, kun toimeksiantoja ei ole tai oma ilmaisu on kritiikin kohteena. Kun 1960-luvun lopulla tuli ajanjakso, jolloin Pietilöillä oli vähemmän suunnittelutöitä, Raili elätti perhettä työskentelemällä Helsingin kaupungin rakennusvirastossa. Sittemmin Pietilöiden toimistossa oli jälleen vilkasta. Suunniteltiin Hervannan monitoimikeskusta, Tampereen Metso-kirjasto, koetalot Malminkartanoon ja Lieksan kirkko. Eläytyvä, ihmisläheinen arkkitehtuuri näkyy myös päiväkoti Taikurinhatussa ja vanhainkoti Himmelissä Porissa. Suurlähetystö Intiaan, Kuwaitin hallintopalatsi ja tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi kertovat Pietilöiden kyvystä luoda elämyksellistä arkkitehtuuria myös valtionhallinnon tarpeisiin.

Reima Pietilä muistutti vaimonsa roolista toimiston töiden tekijänä mm. 60-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan Helsingin Sanomissa v. 1983: ”Railin osuutta ei tule unohtaa, sillä kyllä tämä työ jakaantuu tasan.” Reima Pietilän sairastuttua ja kuoltua Raili vastasi mm. Mäntyniemen suunnittelun loppuun saattamisesta ja toimiston töiden arkistoinnista ja piirustuskokoelman lahjoittamisesta Suomen Rakennustaiteen museolle. Hän on luennoinut laajasti Pietiöiden arkkitehtuurista ja avannut kotinsa ovet auliisti kasvavalle koti- ja ulkomaalaiselle tutkijajoukolle.