Pirkanmaalainen teos avasi Tsekin ensimmäisen pohjoismaisen lyhytelokuvan katselmuksen

Pirkanmaan taidetoimikunnan Prahan taiteilija-asunto toimi vuoden 2012 loppuun saakka tukikohtana eri taiteenalojen yhteistyöhankkeille. Viime vuonna läänintaiteilija Tuija Halttunen organisoi Prahaan pirkanmaalaisen ja laajemminkin suomalaisen dokumenttielokuvan katselmuksen ja kesällä 2013 se laajeni pohjoismaiseksi lyhytelokuvatapahtumaksi.

Päätoimija Prahan elokuvatapahtumissa on ollut Scandinavian House, joka on jo vuosia ollut keskeinen yhteistyötaho kaupungissa Pirkanmaan lisäksi myös taiteilija-asuntoa ylläpitäneelle Etelä-Savon taidetoimikunnalle. Yhteistyöhankkeissa voitiin asuntoa käyttää myös niiden tarvitsemaan majoitukseen.

Vuonna 2012 Pirkanmaan taidetoimikunta lähetti dokumenttikatselmukseen useita suomalaisia elokuvaohjaajia, tänä vuonna Pirkanmaata edusti ohjaaja Hanna Lappalainen. Hänen lyhytelokuvansa Sleeping Patterns avasi festivaalin. Lappalaiselle järjestettiin myös elokuva-alaan liittyviä keskusteluja, vierailuja alan organisaatioissa ja medianäkyvyyttä.  Läänintaiteilija Halttunen vastasi tapahtuman suomalaisten lyhytfilmien valinnasta ja Taiteen edistämiskeskus tuki hanketta edelleen myös taloudellisesti.

Tapahtuma järjestettiin Prahassa 18.-20. kesäkuuta 2013 ja se oli Tsekin tasavallassa ensimmäinen pohjoismaista lyhytelokuvaa esittelevä koskaan järjestetty katselmus. Kolmen päivän ja kuuden näytöksen aikana esiteltiin viime vuosina valmistuneita lyhytfilmejä kaikista pohjoismaista ja Virosta. Suomalaisen lyhytelokuvan näytös  Gloomy Finland  18.6. sisälsi Tampereen lyhytelokuvajuhlilla ja kansainvälisillä festivaaleilla menestyneitä filmejä, jotka edustivat erilaisia aihepiirejä ja tekniikoita. Kaikki filmit tekstitettiin erikseen tätä tilaisuutta varten tsekin kielellä. 

Elokuvateatteri Evald oli näytösten aikana hyvin kansoitettu, valtaosa niistä oli lähes täynnä, myös suomalaisen elokuvan näytös. Kooltaan pienehkö Evald on erikoistunut pohjoismaiseen elokuvaan.


Lisätietoa:

Taiteen edistämiskeskus, elokuvataiteen läänintaiteilija Tuija Halttunen, puh. 0295 330 843, etunimi.sukunimi@minedu.fi, www.taike.fi 
Scandinavian House: http://www.skandinavskydum.cz/en/o-nas