Huippuvieraita ja rakkausrunogeneraattori

Runoviikon Sanakuva on monitaiteellinen tilaisuus.

Lahden Runomaratonin Runoviikon yhteydessä järjestettävä Sanakuva on monitaiteellinen tilaisuus, jossa runous laajenee tanssiksi, muodoiksi, liikkeeksi, kuviksi ja ääniksi. Lahdessa Kulmakatu 5:ssä (co/Malski) 24. elokuuta järjestettävään tilaisuuteen saapuu palkittuja ja ansioituneita vieraita: runoilijat Harry Salmenniemi, Olli-Pekka Tennilä ja graafikko Markus Pyörälä.

Sanakuva-tilaisuuden ovat tuottaneet yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus ja Lahden Runomaraton ry. Lahden kaupungin kulttuurikeskus on tukenut Sanakuvan toteuttamista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sanakuva alkaa klo 14 Reetta Kinnarin ja Meri-Tuuli Risbergin tanssilla, joka liikkuu rakkausrunogeneraattorin taajuudella. Mi´ väräjää on rakkausrunogeneraattori, joka loihtii pateettisen runon silmänräpäyksessä. Se on esillä ja käytettävissä Kulmakadulla Runoviikolla 20.–24.elokuuta. Mi´ väräjää on monitaiteellinen teos, joka on syntynyt eri alojen taitajien kansainvälisenä yhteistyönä. Kirjailija Heikki Saure on valinnut ja muokannut runogeneraattorin pateettiset runosäkeet. Visualisoinnin ovat toteuttaneet graafinen suunnittelija Marion Robinson ja ranskalainen kirjainmuotoilija Hugues Gentile. Teknisen toteutuksen ja ohjelmoinnin on tehnyt ohjelmistosuunnittelija Pekka Kilponen. Taideteollinen muotoilija Elina Koskelainen on valmistanut visualisoinnista ristipistotyön.

Klo 14.30 alkaa runoilija Olli-Pekka Tennilän haastattelu. Runeberg-palkittua runoilijaa haastattelee kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää.

Klo 15 on vuorossa Kirjoituksia maasta, jota Heikki Saure esittelee. Mukana ovat tanssijat Reetta Kinnari ja Meri-Tuuli Risberg. Esillä on valokuvia, ääniä ja Sirpa Papinahon näköispatsaita.

Klo 15.30 pohditaan, miltä runo näyttää. Runoilija Harry Salmenniemi, graafikot Markus Pyörälä ja Marion Robinson keskustelevat tekstin ja visuaalisuuden liitosta. Millaista yhteistyötä runoilija ja graafikko tekevät? Miten teoksen ulkoasu syntyy? Mikä merkitys visuaalisilla elementeillä on kirjallisuudessa?

Tilaisuudessa on kirjamyyntiä ja kahvio.

Lisätietoja:

Lahden Runomaraton ry:n pääsihteeri Sanna Virta, puh. 050 411 6869
paasihteeri@runomaraton.com

Kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää, puh. 0295 330 894
paivi.haanpaa@minedu.fi

Kirjailija Heikki Saure, puh. 050 545 7194
heikki.saure@phnet.fi