Kunnianhimoisia kirjoittajia haetaan koko Pohjanmaan alueelta!

Käsikirjoituksesta romaaniksi -kurssi on tarkoitettu kaikille pohjalaiskirjoittajille, joilla on pöytälaatikossa romaanin alkuja, aihioita tai umpikujia. Tarjolla on inspiroivaa ja tietopohjaista lähiopetusta romaanipajojen muodossa sekä kirjailijavierailuja ja mahdollisuus kuulla kirjakustannusmaailman näkemyksiä hyvästä käsikirjoituksesta.

Vieraina ovat kirjailijat Antti Tuuri, Johanna Sinisalo ja Marko Hautala sekä kustannustoimittaja Jussi Tiihonen (Kustannusosakeyhtiö Teos) ja kirjailija/osuuskunta-aktiivi J.S. Meresmaa (Osuuskumma-kustannus). Romaanipajoja vetää läänintaiteilija Päivi Haanpää.
 
Käsikirjoituksesta romaaniksi -kurssi toteutetaan pienryhmätyöskentelynä, mistä johtuen mukaan otetaan enintään kymmenen kirjoittajaa (hakuohjeet alla).
Kurssi soveltuu parhaiten niille, joilla on keskeneräinen käsikirjoitus tai melko pitkälle hahmoteltu romaani-idea. Painopiste on pitkässä fiktiivisessä tekstissä, joten runot, novellit tai
elämäkerrat eivät sovellu kurssin tarkoituksiin. Kurssilla keskitytään käsikirjoituksen juoneen, henkilöhahmoihin ja kertojaan liittyviin asioihin. 
 
Oman tekstin tarkastelun lisäksi tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia ja keskustellaan mieltä askarruttavista ongelmista. Tavoitteena on hahmottaa sekä käsikirjoituksen vahvuuksia että kehittämistä vaativia kohtia. Myös valmiiden käsikirjoitusten ongelmakohtiin ja kehittämiseen voi kurssilta hakea apua, mutta yksityiskohtaista palautetta ei valmiista romaanimittaisesta tekstistä voida kurssin puitteissa antaa.
 
Kurssiin liittyvät tapaamiset järjestetään Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. Romaanipajat järjestetään Seinäjoella Rytmikorjaamolla, kirjailijavieraat ja kustantamoiden edustajat tavataan Kokkolassa ja Vaasassa (ks. ohjelma).
 
 
Ohjelma:
 
Pe 27.9. klo 17-20
Romaanipaja: Rytmikorjaamo Seinäjoki (Päivi Haanpää)
 
La 28.9. klo 11-15
Romaanipaja: Rytmikorjaamo Seinäjoki (Päivi Haanpää)
 
Ma 21.10. klo 17-20
Romaanipaja: Rytmikorjaamo Seinäjoki (Päivi Haanpää)
 
Ti 22.10. klo 17-20
Romaanipaja: Rytmikorjaamo Seinäjoki (Marko Hautala)
 
Ma 28.10. klo 18-20
Kirjailijat Antti Tuuri ja Johanna Sinisalo kertovat ja keskustelevat kirjoittamisesta ja kirjailijuudesta: Lukuseuran huone, Kokkolan kaupunginkirjasto
 
Ma 4.11. klo 17-19
Hyvä käsikirjoitus kustantamoiden näkökulmasta: kustannustoimittaja Jussi Tiihonen (Teos) sekä kirjailija/osuuskunta-aktiivi J.S. Meresmaa (Osuuskumma-kustannus): Vaasa, Rantalinna
 
Ma 18.11. klo 17-20
Lopputapaaminen: Rytmikorjaamo Seinäjoki 
 
Hakuohjeet:
Kirjoittajia pyydetään toimittamaan 15.9.2013 mennessä 1-2 sivun vapaamuotoinen alustava tiivistelmä (synopsis) romaanikäsikirjoituksesta. Tiivistelmän tarkoitus on antaa ulkopuoliselle kuva käsikirjoituksen perusasetelmasta, henkilöistä ja tapahtumista siinä määrin kuin ne ovat valmiina. Kyseessä voi olla hyvin lyhytkin luonnehdinta, käsikirjoituksen vaiheesta ja suunnittelun asteesta riippuen. Tiivistelmän lisäksi tulee toimittaa lyhyt (noin 5-10 liuskaa) tekstinäyte sellaisesta romaanin kohdasta, jota on jo kirjoitettu.
 
Tiivistelmän ja tekstinäytteen voi toimittaa 15.9.2013 mennessä joko sähköpostitse raija.backman@minedu.fi tai postitse osoitteeseen: 
 
Taiteen edistämiskeskus, Pohjanmaan aluetoimipiste
Rantalinna, Rantakatu
65100  Vaasa
 
Tiedustelut: 
Marko Hautala
marko.hautala@gmail.com