”Aikasidonnainen” –mitä se tarkoittaa?

Kaksipäiväinen performanssityöpaja 16.-17.9. klo 10-16 Läntisen tanssin aluekeskuksen studiossa Manillassa Turussa

Mitä tarkoittaa, että esittävät taiteet ovat aikasidonnaisia? Entä kuinka teokset koetaan aikasidonnaisuuden pohjalta? Tanskalaisen performanssitaiteilijan Ellen Friisin työpajassa ajan käsitettä esityksissä lähestytään esimerkkien ja käytännön harjoitusten avulla. Työpajassa tarkastellaan vaihtoehtoisia aikakonsepteja omaavia elokuvia, performanssia ja tekstejä, ja osallistujat tutkivat ajan roolia omassa taiteessaan.

***

Esittävissä taiteissa aika on yleensä kronologisesti etenevä eikä teos omaa ”neljättä seinää” eli esitys jakaa saman ajan katsojiensa kanssa. Ajan manipulaatiot ovat tutumpia kirjallisuudessa ja elokuvissa kuin esittävissä taiteissa. Tämä voi olla seurausta pedagogisista tai käytännöllisistä syistä, jotka ovat tiukkaan juurtuneet elävän esityksen katoavaan luonteeseen.

Esitysten kokonaisuutta ei voi tietää ennen kuin esitys on ohi ja silloin on mahdotonta palata takaisin esityksen yksityiskohtiin muuten kuin muistojen ja tallenteiden kautta. Nämä eivät kuitenkaan koskaan ole yhtä informaatiopitoisia kuin elävä kokemus.

Miten tämä erityinen haaste vaikuttaa esityksen rakentumiseen ajassa, sen dramaturgiaan? Kuinka taiteilija rakentaa esityksen ajan suhteessa siihen aikaan, mikä sen kokemiseen menee? Entä miten tämä vaikuttaa esityksen tulkintaan tai siihen tilaan, missä esitys tapahtuu?

***

Ellen Friis tutkii kuinka erilaiset aikarakenteet vaikuttavat tai muuttavat elävien esitysten tilaa ja kulkua. Hän työskentelee performanssin ja teatterin parissa. Teoksissaan hän yhdistää elävän esityksen tallenteisiin nähdäkseen, mitä tapahtuu, kun aika liikkuu takaperin, hitaasti tai ei ollenkaan. Hän toimii kuraattorina Liveart.dk –organisaatiossa ja vierailee lauantaina 14.9.Turussa TEHDAS Teatterilla järjestettävällä Fluxee-klubilla Samtalekokkenet –klubikonseptinsa kanssa.  www. ellenfiis.dk

Työpaja sopii hyvin kaikille esitysten parissa työskenteleville taiteilijoille. Työpaja on englanninkielinen ja osallistujille ilmainen. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tervetuloa työpajaan!

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset

Leena Kela
performanssin läänintaiteilija
leena.kela@minedu.fi
puh +358 295 330902