Taiteilija-apuraha 18 tanssitaiteilijalle

Pirjo Yli-Maunula tanssiteoksessa Susurro. Kuva: Pekka Mäkinen.

Valtion sirkus- ja tanssitaidetoimikunta on jakanut vuonna 2014 alkavat tanssitaiteen taiteilija-apurahat. Toimikunta sai 131 hakemusta ja apurahan sai 18 tanssitaiteilijaa.

Koreografi Jorma Uotinen ja tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula saivat viisivuotisen taiteilijaprofessoriapurahan. Sen voi saada erittäin ansioitunut taiteenharjoittaja ja saaja voi käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä.

Suomalaisen nykytanssin esiintulo on voimakkaasti henkilöitynyt Jorma Uotiseen ja häntä voidaankin pitää suomalaisen tanssin elävänä ikonina. Hän on 40-vuotisen uransa aikana esiintynyt yli 40 maassa ja tehnyt yli 100 koreografiaa mm. Pariisin Oopperalle, Tanskan Kuninkaalliselle Baletille, Milanon La Scalalle ja Introdans-ryhmälle. Hän on toiminut Helsingin kaupungin teatterin tanssiryhmän johtajana, Suomen Kansallisbaletin taiteellisena johtajana sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

Tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula on työskennellyt tanssin parissa tanssijana, koreografina, ohjaajana, tuottajana ja taiteellisena johtajana yli 30 vuotta.  Hänen taiteellista työskentelyään on leimannut rohkea ja ennakkoluuloton yhteistyö visuaalisten taiteiden, uuden sirkuksen, kirjallisuuden, esitystaiteen, pelialan ja mediataiteen edustajien kanssa.

Taiteellisen työnsä ohella Yli-Maunula on luonut ja kehittänyt pohjoisen Suomen tanssin toimintarakenteita 1980-luvun alusta lähtien. Hän on ollut mm. perustamassa Oulun Tanssistudiota, JoJo – Oulun Tanssin Keskusta ja Flow Productions -tuotantoryhmää sekä toiminut JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellisena johtajana. 

Sirkus- ja tanssitaidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää tanssi- ja sirkustaiteen taiteilija-apurahoista sekä muista alan taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.
Sirkustaiteen taiteilija-apurahoista tiedotetaan torstaina 19. syyskuuta.

Tanssitaiteen taiteilija-apurahat

Viisivuotinen
koreografi Jorma Uotinen, Helsinki (taiteilijaprofessoriapuraha)
tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula, Oulu (taiteilijaprofessoriapuraha)

koreografi Jarkko Mandelin, Helsinki
tanssitaiteilija Arja Tiili, Helsinki
koreografi Satu Tuomisto, Oulu

Kolmevuotinen
koreografi Jenni Kivelä, Helsinki
tanssitaiteilija Eeva Muilu, Helsinki

Yksivuotinen
tanssitaiteilija Maria Kananen, Espoo
tanssitaiteilija Johanna Keinänen, Kuopio
tanssitaiteilija Heidi Lehtoranta, Helsinki
koreografi-tanssija Veli Lehtovaara, Brysseli, Belgia
koreografi-tanssija Sari Palmgren, Vantaa
tanssitaiteilija Virva Talonen, Porvoo
koreografi, tanssija Anna Torkkel, Turku
tanssitaiteilija Outi Yli-Viikari, Tampere

Puolivuotinen
vapaa taiteilija Raisa Foster, Mikkeli
tanssija Mari Kortelainen, Joensuu
tanssija Sampo Kerola, Helsinki


Lisätietoja:
erityisasiantuntija Mari Karikoski
mari.karikoski@minedu.fi, puh. 0295 330 706