LiikKUVAT – intialaisen sillan sielu kiehtoo hoitolaitoksissa esitettävässä videoteoksessa

”Menossa jonnekin?” kysyy intilaissyntyisen Dassin animaatiomuotoinen videoteos. LiikKUVAT –hanke esittää uutta videotaidetta Kaupin sairaalassa ja Koukkuniemen vanhainkodissa Tampereella 11. joulukuuta 2013 asti.

L i i k KUVAT on hanke, jonka tarkoituksena on tutkia video-, media- ja elokuvataiteen keinoin toteutettujen teosten esitysmahdollisuuksia hoitolaitoksissa. Se tarjoaa mahdollisuuksia tuottaa uudenlaisia elämyksiä myös niille ihmiselle, joiden elämä on erilaisten fyysisten tai henkisten rajoitteiden kahlitsemaa. LiikKUVAT haluaa tuoda sisällöllisiä ja esitysteknisiä vaihtoehtoja televisiolle, joka hoitolaitoksissa on yleensä ainoa liikkuvan kuvan esitysmuoto.

Shachindra Kumar Dass (s.1970) on intialaissyntyinen, Suomessa asuva mediataiteilija. ”Menossa jonnekin?” (2012) on animaatiomuotoinen videoteos, joka avautuu katsojalleen hetken seuraamisen jälkeen. Katsoja tuudittautuu seuraamaan varjokuvamaisesti näkyvää siltaa, jota pitkin kulkee edestakaisin autoja ja polkupyöräilijöitä.

Kuvan poikki kulkee myös joitakin odottamattomia sillanylittäjiä, jotka sekä yllättävät että tuntuvat kuitenkin kuuluvan paikalliseen maisemaan. Yksinkertaisin visuaalisin keinoin Shachindra Kumar Dass tuo realistiseen kuvaan surrealistisia elementtejä, jotka kertovat enemmän intialaisen sillan sielusta kuin tosiasioihin pitäytyvä dokumentti olisi tehnyt. ”Menossa jonnekin?” sulattaa itseensä perinteisen aasialaisen varjokuvateatterin ja Jacques Tatin huumorin hykerryttävällä tavalla.

Video on melko lyhyt, vain 4 ja puoli minuuttia. Sen voi katsoa pienenä elokuvana alusta loppuun tai se voi toimia eräänlaisena liikkuvana maalauksena, joka riippuu seinällä itsekseen ja jota voi vilkaista silloin tällöin ohimennessään. Voidaan myös ajatella, että teos on eräänlainen ikkuna, josta avautuu näkymä intialaiselle sillalle. Katsovatko videossa näkyvät kiireiset ihmiset tänne puolelle? Miltä me näytämme heidän mielestään?

Lisätietoja: kuvataiteilija Henrietta Lehtonen puh. 040 865 8329

Lisätietoja LiikKUVAT-hankkeesta