Kannanotto kulttuurialan vähentämiseen

"Asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta...", aloitti Pätkä aikoinaan. Taidetoimikunta on pätkälleen tyrmistynyt kulttuurikoulutuksen leikkausesityksistä. Alasajo on hyvin lyhytnäköistä etenkin, kun hallitusohjelmassa todetaan: "Taide ja kulttuuri ovat ihmisenä olemisen välttämättömiä perusasioita, joiden uutta luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille" tai "Alueellisesti kattava kouluverkosto on suomalaisen osaamisen perusta, sen avulla turvataan osaamis- ja lahjakkuusreservien mahdollisimman tehokas käyttö ja alueilla tarvittava osaaminen". Vaikka poiminnat taitavat olla turhaa sanansilinää, niin elinkeinoelämän kehittäminen tarvitsee kulttuurin ja taiteen osaajia - luovia ratkaisuja luovilta ihmisiltä.

Saimaan ammattikorkeakouluun jätetään Imatran kuvataiteen yksikköön 20 aloituspaikkaa, vähennystä 15 paikkaa. Kun Saimia on suurin kuvataiteen opetusta antava ammattikorkeakoulu, niin taidetoimikunta ei ymmärrä, miksi suurinta hivutetaan. Saimian kuvataidekoulutuksen monialaisuus voi kärsiä. Tosin Kankaanpäässä ja Kemi-Torniossa lakkautetaan koko opetus, olkaamme siis sen verran tyytyväisiä. Koska ns. ruuhka-Suomeen ei puututa kuin kosmeettisesti, niin kohta Imatra voidaan lakkauttaa "liian pienenä yksikkönä". Toimikaamme alueellisesti yhdessä niin, ettei se tulevaisuus tule toteutumaan.Kyamkin viestintäopetuksen lakkauttaminen kokonaan tuntuu uudelta pahalta iskulta Kymenlaakson taloudellisessa kurimuksessa. Etenkin nyt, kun alueen kunnat panostavat vahvasti niin kulttuurimatkailuun kuin uusien luovien liiketoimintojen kehittämiseen.

Kyamkin uusmedia-ala tuottaa uusia innovaatioita.
Kun alueellista osaamista puretaan näillä päätöksillä, alueiden elinkeinoelämän tarpeita ei ymmärretä vaan kaikki lasketaan demografisten tunnuslukujen kautta. Ruuhkautukoon Suomi siis henkisesti yhä pahemmin pääkaupunkiseudulle, jonka uutta luova vaikutus säteilee varmasti koko Suomeen, ihan Parikkalan perukoillekin. 

Petri Pietiläinen
Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan ma. pääsihteeri
Viimeksi päivitetty ( 06.10.2011 )