Taiteen edistämiskeskus Turun kirjamessuilla

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste on mukana Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 4.–6.10.2013 A-hallissa osastolla 36.

Perjantain rajat määrittää Reviiri

Perjantaina Taiteen edistämiskeskuksen osasto laajenee ympäri Messuhallia. Päivää ohjaa uunituore Reviiri 2013, joka nostaa esille uusia mielenkiintoisia runoilijoita Varsinais-Suomen alueelta. Kirjan voi ostaa mukaan messuhintaan osastolta. Toimittajille tuodaan muutama kappale mediakeskukseen.

Kirjallisuuden toimintatavat ovat olleet jatkuvassa muutoksessa vuosikymmenien ajan. Erityisesti runouteen on syntynyt yhteisöllistä toimintaa, joka on muuttanut sekä runoutta että sen julkaisemista. Reviirin näkemys runoudesta ei ole sitoutunut mihinkään ja antaa äänen erilaisille puhujille.

Messuilla julkaistava Reviiri on jo viidestoista antologia, ja sen on toimittanut runoilija Tommi Parkko.  Uudet reviristit ovat: Lena Gottelier, Tapani Heinonen, Helianne Kallio, Marja Kangas, Suvi Kauppila, Veera Kivijärvi, Elina Laine, Jani Laitikas, Niina Oisalo, Sanni Pesonen, Mia Rönkä, Pirkko Soininen, Kalle Talonen, Oskari Toivonen, Virpi Vairinen ja Sofi Ylikoski.

Draamakirjallisuus esiin!

Perjantaina voi seurata lukudraamakatkelmia Tapio Koivukarin ja Ilpo Tuomarilan näytelmistä ja puhetta Lounais-Suomen näytelmäkirjallisuudesta. Katkelmat esitetään teoksista Missä aallot murtuvat sekä Taulahäntä ja Kivenhakkaaja eli Aaltonen ja Nurmi. Esiintymässä Pia Kalenius ja Joona Lindberg Tehdasteatterilta sekä Akseli Hannula Turun taideakatemiasta. Ohjauksesta vastaa Annamari Karjalainen. Kirjailijoiden kanssa näytelmäkirjallisuudesta keskustelevat Annamari Karjalainen, Raija-Liisa Seilo ja Minna Sirnö. Draamakirjallisuuden tuo esiin yhteistyössä Varsinais-Suomen liitto ja Satakuntaliitto.

Ilpo Tuomarilan näytelmästä Taulahäntä ja Kivenhakkaaja eli Nurmi ja Aaltonen kuullaan historiallinen kohtaus, jossa Paavo Nurmi astuu ensimmäistä kertaa Wäinö Aaltosen ateljeen kynnyksen yli ja joutuu luovuttamaan minuutensa kuvanveistäjän muokattavaksi sankarimonumentiksi. Kohtauksessa Tapio Koivukarin näytelmästä Missä aallot murtuvat Enok istuu kuumassa pannuhuoneessa Niuvanniemen sairaalan kellarissa. Ulkona maailmansota palaa ja Enok tekee tiliä elämästään.

Taide tavattavissa

Perjantaina Modernismin perintö hukassa? -keskustelussa pohditaan modernismin jälkiä Lounais-Suomessa, ja lauantaina Heli Laaksonen sekä Elina Wallin ovat murreruno-oppaina Kuisti-lavalla. Viikonlopun aikana osastolla A 36 on tavattavissa taiteen tekijöitä ja edistäjiä. Perjantaina julkistamisen jälkeen Reviirin runoilijoita siirtyy osastolle, ja tavattavissa on myös Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. Viikonloppuna paikalla ovat työnsuunnittelija Miia Hyvönen ja sarjakuvan läänintaiteilija Solja Järvenpää. Osastolla on esillä Solja Järvenpään sarjakuvanäyttely ja sunnuntaina nähdään siihen liittyvä video.

Lisätiedot ja tiedustelut: Erityisasiantuntija Henri Terho, puh. 0295 330 901, henri.terho@minedu.fi 

T

Taiteen edistämiskeskuksen Kirjamessujen 4.–6.10.2013 ohjelma

 

Perjantai

klo 11.00–11.20                          

Reviirin julkistaminen, Agricola-lava, A-hall.Haastattelussa kaksi tuoretta reviristiä. Paikalla Varsinais-Suomen taidetoimikunnan pj. Kari Levola ja kirjailija Tommi Parkko.

klo 11.15–12.00                          

Lukudraamakatkelmat Tapio Koivukarin ja Ilpo Tuomarilan näytelmistä ja puhetta Lounais-Suomen näytelmäkirjallisuudesta. Paikalla: näyttelijät Pia Kalenius, Joona Lindberg ja Akseli Hannula. Keskustelemassa kirjailijoiden kanssa Annamari Karjalainen, Raija-Liisa Seilo ja Minna Sirnö. Auditorio 1

klo 11.40–12.10                          

Modernismin perintö hukassa? Keskustelussa pohditaan Alvar Aallon ja modernismin jälkiä Lounais-Suomessa. Mukana Kaarin Kurri (Turun museokeskus), Mikko Laaksonen (Bryggman-säätiö), Liisa Nummelin (Satakunnan museo) ja Tuula Pöyhiä (Alvar Aalto -säätiö). Keskustelua virittelee Henri Terho (Taiteen edistämiskeskus). Yhteistyössä Varsinais-Suomen liitto ja Satakuntaliitto, Kuisti-lava

klo 12–13 & 15–16                     

Tavattavissa: Reviirin runoilijoita, osasto 36

klo 13–15         

Tavattavissa: Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö, osasto 36

Lauantai

klo 11.20          

Heli Laaksonen ja Elina Wallin murreruno-oppaina. Yhteistyössä Varsinais-Suomen liitto ja Satakuntaliitto, Kuisti-lava

klo 13–15                                      

Tavattavissa: sarjakuvan läänintaiteilija Solja Järvenpää (Uusimaa), osasto 36

Sunnuntai

klo 13–15                                      

Tavattavissa: sarjakuvan läänintaiteilija Solja Järvenpää (Uusimaa), osasto 36

klo 12–13                                      

Tavattavissa: työnsuunnittelija Miia Hyvönen (Varsinais-Suomi), osasto 36