Taiteilija-apuraha 13 monialaiselle taiteilijalle

Marita Liulia: Shinto Hanami teoskokonaisuudesta Choosing My Religion, 2009.

Valtion monialainen taidetoimikunta on jakanut vuonna 2014 alkavat monitaiteen taiteilija-apurahat. Toimikunnalle tuli 141 hakemusta ja apurahan sai 13 taiteilijaa.

Viisivuotisen taiteilija-apurahan saivat Marita Liulia ja Tero Puha.

Marita Liulia tunnetaan näyttävistä, monialaisista tuotannoista, joissa hyödynnetään sähköistä mediaa. Viimeisimpiä ovat olleet maailman pääuskontoja vertaileva Choosing My Religion -näyttely sekä taiteilijan suunnittelemat Tarot-kortit, niihin liittyvät verkkosovellus ja näyttely. Liulia on myös tehnyt menestyksekästä yhteistyötä tanssija, koreografi Tero Saarisen kanssa.

Tero Puha yhdistää työskentelyssään eri tekniikoita kuten elokuvaa, videota, valokuvaa, digitaaligrafiikkaa, performanssia ja piirustusta. Työn alla on mm. interaktiivinen kaupunkiteos ja liikkuvaa kuvaa hyödyntävä näyttämöteos. Puhan taiteen keskeisiä teemoja ovat ihmisen kehonkuva, identiteetti, sukupuoliroolit ja kuluttaminen.

Kolmevuotisen taiteilija-apurahan sai Mimosa Pale. Taiteilija tunnetaan huomiotaherättävistä veistoksistaan, jotka ovat usein mukana performanssissa. Berliinissä ja Porissa työskentelevä Pale yhdistelee kekseliäästi eri taidemuotoja ja ideoita. Kaupunki-interventiot julkisissa tiloissa kiinnostavat taiteilijaa.

Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvosto asetti keväällä kymmenen valtion taidetoimikuntaa kaksivuotiselle kaudelle. Uutena toimikuntana aloitti monialainen taidetoimikunta ja sen alaisuudessa taidejournalismin jaosto.

Valtion monialainen taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää monitaiteen ja taidejournalismin taiteilija-apurahoista sekä muista monialaisille taiteilijoille, kriitikoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Toimikunta päättää myös monikulttuurisuutta edistävistä apurahoista.

Monitaiteen taiteilija-apurahojen saajat

Viisivuotinen
Taiteilija-ohjaaja Marita Liulia, Helsinki 
Kuvataiteilija Tero Puha, Nurmijärvi
 
Kolmevuotinen
Kuvataiteilija Mimosa Pale, Pori
 
Yksivuotinen 
Kuvataiteilija Jan Anderzén, Tampere
Konstnär Anders Bergman, Helsingfors 
Monitaiteilija Yrjänä Sauros, Helsinki
Taiteilija Willem Wilhelmus, Helsinki 
 
Puolivuotinen
Taiteilija Marko Alastalo, Helsinki 
Taiteilija Katriina Haikala, Helsinki 
Kuvataiteilija, suunnittelija Leena Kangaskoski, Helsinki 
Taiteilija Vilma Metteri, Helsinki
Kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmi, Espoo 
Valokuvaaja, dokumenttielokuvaohjaaja Heli Sorjonen, Helsinki 

Lisätietoja:
Kirsi Väkiparta, erityisasiantuntija
puh. 0295 330 724, kirsi.vakiparta@minedu.fi