Arkkitehtuurille taiteilija-apurahoja ja kaksi taiteilijaprofessoria

Arkkitehti Sari Niemisen suunnittelema laajennus vuonna 1912 käyttöön otetulle, Wivi Lönnin suunnittelemalle Puistokoululle Jyväskylässä. Kuva: Jussi Tiainen.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta on jakanut vuonna 2014 alkavat arkkitehtuurin taiteilija-apurahat. Hakemuksia oli 32 ja apurahan sai 11 taiteilijaa.

Kymmenvuotisen taiteilija-apurahan saivat Sari Nieminen ja Juha Ilonen. Heillä on oikeus käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä apurahakauden ajan.

Arkkitehti Sari Nieminen tunnetaan erityisesti koulujen ja päiväkotien laadukkaasta suunnittelusta ja toteutuksesta. Kehitteillä on vanhusten asumisen tyyppiratkaisuja, jotka julkaistaan internetissä ja ovat vapaasti kommentoitavissa ja käytettävissä.

Juha Ilonen on tehnyt arkkitehdin suunnittelutyön rinnalla omaehtoista tutkimustyötä Helsingin keskustan arkkitehtuurista. Hän on kartoittanut kaupungin piilossa olevia tiloja ja ideoinut niille uutta luovaa käyttöä.

Viisivuotisen taiteilija-apurahan sai monipuolinen, suunnitteleva arkkitehti Mauri Korkka. Kolmevuotisen apurahan sai arkkitehtuurikriitikkona ja suomalaisen arkkitehtuurin kansainvälistymisen edistäjänä ansioitunut arkkitehti Tarja Nurmi.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää arkkitehtuurin ja muotoilun taiteilija-apurahoista sekä muista alan taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.

Arkkitehtuurin taiteilija-apurahojen saajat

Kymmenvuotinen
arkkitehti Juha Ilonen, Helsinki
arkkitehti Sari Nieminen, Helsinki

Viisivuotinen
arkkitehti Mauri Korkka, Helsinki

Kolmevuotinen
arkkitehti, arkkitehtuurikriitikko Tarja Nurmi, Helsinki

Yksivuotinen
valokuvaaja Jari Jetsonen, Helsinki
arkkitehti Anssi Kankkunen, Helsinki
arkkitehti Mikko Liski, Helsinki
arkkitehti Sanna Meriläinen, Helsinki
arkkitehti, arkkitehtuurikasvattaja Pihla Meskanen, Helsinki

Puolivuotinen
arkkitehti Helmi Kajaste, Helsinki
arkkitehti Petteri Piha, Turku

Lisätietoja:
Kirsi Väkiparta, erityisasiantuntija
puh. 0295 330 724, kirsi.vakiparta@minedu.fi