Varsinais-Suomen taidetoimikunta palkitsi Severi Pyysalon ja Satu Tuittilan

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on päättänyt jakaa vuonna 2010 kaksi taidepalkintoa. Ne myönnetään jazzmuusikko Severi Pyysalolle ja tanssija Satu Tuittilalle.

Severi Pyysalo on kuulunut jo liki kolmekymmentä vuotta Suomen eturivin jazzmuusikkoihin. Uraa ovat leimanneet yhteistyö ja ennakkoluuloton tarttuminen uusiin haasteisiin. Palkintoperusteena taidetoimikunta kiinnitti erityistä huomiota Pyysalon ainutlaatuiseen uraan mutta myös tuoreisiin yhteistyöhankkeisiin. Hän on saanut aikaisemmin useita kotimaisia ja eurooppalaisia jazzpalkintoja.

Satu Tuittila on alkujaan turkulainen, nykyisin Raisiossa asuva tanssija, koreografi ja tanssinopettaja. Mittavan opetustyön lisäksi hän on toiminut tanssitaiteilijana sekä omissa tuotannoissa että laitosteattereissa. Tuittilalle on ollut leimallista ennakkoluuloton ja taiteenalojen rajoja ylittävä hakeutuminen yhteistyöhön. Tämän lisäksi Satu Tuittila on ollut yksi tärkeistä taustavaikuttajista tanssin kentän paikallisessa järjestäytymisessä, ja hänellä on ollut luottamustehtäviä mm. Läntisen tanssin aluekeskuksessa.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta jakoi myös kaksi kunniamainintaa ansiokkaista kulttuuriteoista. Seppo Lahtinen perusti turkulaisen Kustannusosakeyhtiö Sammakon vuonna 1996 ja siitä eteenpäin on kirjoitettu turkulaisen ja alueen sanataidekenttää kokonaan uudenlaiseksi. Seppo Lahtinen ja Sammakko ovat työntäneet suomalaisen kirjallisuuden eturintamaan uusia tekijöitä, ja tärkeää on ollut myös maakuntamme kirjallisuuskentän muu vireyttäminen. Seppo Lahtinen on myös itse runoilija ja kääntäjä.

Oripään kunta sai vuonna 2008 lahjoituksena taiteilija Viljo Syrjämän 1950-luvulla rakentaman talon, joka tunnetaan nimellä Villa Ville. Rakennus näyttää maalaismaisemassa ainutlaatuiselta, sillä taiteilija oli hakenut sen hahmoon inspiraatiota Italiasta. Talo itsessään on Viljo Syrjämän taideteos. Oripään kunta tarttui lahjoitukseen pieteetillä, ja kesällä 2010 se avattiin matkailunähtävyytenä yleisölle. Pienen kunnan mittakaavassa kyseessä on ainutlaatuinen kulttuuriperintöä arvostava teko.

Tiedustelut
Henri Terho
Pääsihteeri
040-7373 084, henri.terho@minedu.fi