Varsinais-Suomem taidetoimikunta jakoi vuoden 2009 taidepalkinnot

Varsinais-Suomen taidepalkinnot Juha Jorolle ja Heini Aholle

Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnon on saanut pitkän linjan taidegraafikko Juha Joro. Hän on ansioitunut sekä taiteilijana että pedagogina. Nuoren taiteilijan palkinto myönnettiin kuvataiteilija Heini Aholle.

Juha Joro on jo vuosikymmeniä työskennellyt alueen taidegrafiikan eturintamassa. Hänen sitoutumisensa grafiikan menetelmien tutkimiseen ja uudistamiseen on ollut poikkeuksellista, mistä esimerkkinä on ollut vaikkapa Turun Taidegraafikkojen juhlanäyttelyssä Turun taidemuseossa esillä ollut liuskekiville toteutettu teos. Joro on järjestänyt nelisenkymmentä yksityisnäyttelyä ja ollut mukana yli kahdessakymmenessä ulkomaisessa näyttelyssä.

Vuoden nuori taiteilija Heini Aho on osoittanut visuaalisella kypsyydellään ja oivalluskyvyllään nousevansa suomalaisen kuvataiteen terävimpään kärkeen. Heini Aholle ominaista on monialaisuus. Viime vuosina hän on herättänyt eniten kiinnostusta videoteoksillaan, mutta tuotanto sisältää myös yhtä lailla installaatioita, veistoksia, valokuvaa ja mediataidetta.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta jakoi myös kaksi kunniamainintaa ansiokkaista kulttuuriteoista. Tanssitaiteilija Ritva Bergström sai kunniamaininnan elämäntyöstään tanssin hyväksi Varsinais-Suomessa. Bergström on toiminut Turun seudulla tanssiopettajana, koreografina ja tanssijana viiden vuosikymmenen aikana. Hän on ollut mukana perustamassa Turun ja Porin läänin tanssialan neuvottelukuntaa ja myöhemmin Läntisen tanssin aluekeskusta, jonka kunniajäseneksi hänet hyväksyttiin huhtikuussa 2008.

Toinen kunniamaininta myönnettiin Kynnys ry :lle, joka on tehnyt Turussa merkittävää syrjinnän vastaista työtä sekä vammaisryhmien että eri kulttuuritaustoista tulevien ihmisten kanssa. Kynnys ry on vaikuttanut asenteisiimme tuomalla esiin erilaisten yleisöjen ja yksilöiden tarpeet ja mahdollisuudet osallistua kulttuuripalveluihin ja elämyksiin. Kynnys ry painottaa toiminnassaan omaehtoisen toiminnan ja kansalaisyhteiskunnan periaatteita.