prosenttitaiteen kunniamerkit

Prosenttitaiteen kunniamerkit luovutettiin taidehankkeiden toteuttajille

Ensimmäiset varsinaissuomalaiset prosenttitaiteen kunniamerkit luovutettiin Salon kaupungille, Turun kaupungille, Maskun kunnalle, Turun Ylioppilaskyläsäätiölle ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin T-sairaalalle. Prosenttitaiteen kunniamerkin saa taho, joka toteuttaa taidehankintoja rakentamisen yhteydessä.

Prosenttimerkissä on 99 mustaa ja yksi pinkki rakennuselementti. Tunnus havainnollistaa yhden prosentin merkitystä suhteessa rakennushankkeen budjetin kokonaismäärään. Pinkin elementin huomaa heti väripilkkuna mustien elementtien välissä. Näin myös todellisuudessa  – sijoitus on verrattain pieni mutta haluttaessa prosenttitaide on hyvinkin näkyvä osa kokonaisuutta.

Prosenttimerkki on ideoitu Varsinais-Suomen taidetoimikunnassa, ja sen graafisesta ilmeestä vastaavat Erkki Tuomi ja Jenni Komulainen Neodesign Oy:stä. Merkki on tulossa valtakunnalliseen käyttöön.

Salon kaupunki – pitkän linjan toteuttaja
Salon kaupunki on toteuttanut prosenttitaidehankintoja jo 1970-luvulta lähtien. Salo onkin valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävä esimerkki prosenttitaiteen toteuttajana – edes 1990-luvun lama ei lannistanut Salon intoa toteuttaa prosenttitaideteoksia. Salossa taidehankintoja käytännössä hoitaa Salon taidemuseo Veturitalli. Salon teokset on toteutettu vahvalla asiantuntemuksella, ja ne ilahduttavat päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla kaikkia salolaisia.
Kunniamerkin vastaanotti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Nummentalo. Tilaisuudessa olivat läsnä myös Salon kaupunginarkkitehtina toiminut Lauri Hollmén, vs. taidemuseonjohtaja Pirjo Juusela-Sarasmo ja kulttuurijohtaja Mirjam Martevo.

Turun kaupunki – nykytaidekokoelma pääkirjastossa
Turun kaupunki on toteuttanut vuonna 2007 valmistuneeseen pääkirjastoon ilahduttavan laajan ja näyttävän nykytaidekokoelman. Kokoelma on taiteellisesti korkeatasoinen ja  turkulaisten sekä muiden suomalaisten taiteilijoiden toteuttama. Turun kaupungissa prosenttitaidehankinnoista vastaa Turun museokeskus. Turussa on toteutettu prosenttiteoksia myös koulurakentamisen yhteydessä 2000-luvulla. Kunniamerkin vastaanotti intendentti Riitta Kormano.

Maskun kunta – hyvä alku ja periaatepäätös tulevista taidehankinnoista
Maskun kunnanhallitus teki 22.5.2009 periaatepäätöksen, että uudisrakennusten hankekustannuksista 0,5 % käytetään taiteeseen. Ensimmäinen kohde – Tammenahjon päiväkoti-, esiopetus- ja kouluyksikkö, – on saanut prosenttitaideteoksen 2009. Teos on Juhana Tainion valmistama alumiininen Taikarasia. Masku on merkittävä esimerkki prosenttiperiaatetta toteuttavasta maaseutukunnasta. Maskuun yhdistyneet Askainen ja Lemu aloittavat myös 0,5 prosentin linjan uusissa hankkeissaan. Kunniamerkin vastaanotti sivistysjohtaja Pekka Karenmaa.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö – taidetta opiskelijoiden lähellä
TYS on hankkinut viime vuosikymmenillä taidetta useisiin asuntokohteisiinsa, muun muassa Nummenrannan ja Tavastin uudisrakennuskohteisiin. Taideteokset ilahduttavat ja auttavat opiskelijoita asettumaan uuteen asuinpaikkaan. TYS on myös tärkeä esimerkki prosenttitaiteen toteuttamisesta yksityisessä asuntorakentamisessa. Kunniamerkin vastaanotti toimitusjohtaja Mikko Sedig.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri – T-sairaalan taideohjelma
Turun yliopistollisen keskussairaalaan rakenteilla olevaan T-sairaalan laajennusosaan hankitaan mittava nykytaiteen kokoelma. Se on jatkoa sairaalan tiloihin vuonna 2004 hankitulle 80 teoksen taidekokoelmalle. Laadukkaana nykytaiteena kokoelma tulee palvelemaan sairaalan käyttäjiä hyvin pitkään, jopa kymmeniä vuosia. T-sairaalan taidekokoelma tulee suurena 2000-luvun alun varsinaissuomalaisen taiteen kokoelmana olemaan monin tavoin merkittävä hankinta. Kunniamerkin vastaanotti sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen.

Lisätiedot:
Suunnittelija
Milla Järvipetäjä
Taideaalto / Varsinais-Suomen taidetoimikunta
Linnankatu 24
20100 Turku
044 0973 222
taideaalto@gmail.com
www.vstaide.fi