Kuusamo Nature Photo XIV 2009 esittelee monipuolisesti luontokuvausta

Kuusamon Nature Photo -tapahtuma 11.-13.9.2009 panostaa tämänvuotisessa ohjelmassaan ja näyttelyissään monipuolisuuteen, tarjolla on niin perinteistä suoraa luontokuvaa, taiteellisempaa tulkintaa luonnon ilmiöistä ja sen merkityksestä yksilölle, kuin kantaaottavaa ja sanomasisältöistä kuvaa luonnosta.

Kuusamo Nature Photo XIV 2009 esittelee monipuolisesti luontokuvausta

Kuusamon Nature Photo -tapahtuma 11.-13.9.2009 panostaa tämänvuotisessa ohjelmassaan ja näyttelyissään monipuolisuuteen, tarjolla on niin perinteistä suoraa luontokuvaa, taiteellisempaa tulkintaa luonnon ilmiöistä ja sen  merkityksestä yksilölle, kuin kantaaottavaa ja sanomasisältöistä kuvaa luonnosta.

Naturen tämänvuotinen päänäyttely on kansainvälistä menestystä niittäneen saksalaispariskunnan  Heidi ja Hans Jürgen Kochin käsialaa. Eläimiä dokumentaarisesti, lähes tutkivan journalistisesti, kuvaavat Kochit ovat jo vuosia työskennelleet yhdessä eripuolilla maailmaa ja  heidän töitään on ollut laajasti esillä kansainvälisillä foorumeilla.  Heidän tuorein näyttelynsä Bees - Die Bestäüber der Welt saa ensi-iltansa Kuusamon Naturessa, näyttely kertoo ajankohtaisesta aiheesta - mehiläisistä - niiden elämästä ja  merkityksestä ekosysteemille.

Englannissa asuva saksalainen Britta Jaschinski pitää itseään luontokuvaajana, vaikka hän kuvaustyyliltään lähestyy valokuvataiteen genreä. Jaschinski käsittelee töissään luonnollisen maailman ominaisen kauneuden ja puhtauden lisäksi luonnon haurauden sen vahvimman elementin - ihmisen - toiminnan edessä. Jaschinski on jo pitkään kiertänyt eläintarhoissa kuvaten niihin vangittujen eläinten arkea. Naturessa nähdään hänen tästä teemasta kokoamansa näyttely  Wild Things,  se kuvaa liikuttavasti tarhojen betoni- ja metallirakennelmissa elävien eläinten elämää.  Eläintarhojen miljöö näyttäytyy näissä kuvissa samaan aikaan esteettisen kauniina ja surullisena, jopa pelottavana maailmana, jossa eläimet tuntuvat olevan vieraantuneita. Jashinskin mukaan eläintarhojen olemassaolo perustuu ihmisten halulle tehdä eläimistä “mukavuuksia”, Wild Things -näyttelyssä Jaschinskin pohtii voivatko eläimet ja ihmiset elää samassa maailmassa ja kysyy millainen on villieläimen olemus jos sen villiys on tuhottu. 

New Yorkissa työskentelevän valokuvataiteilija Harri Kallio tunnetaan Dodo - kuvistaan, hänen  uusin projektinsa Lepidoptera Portraits, Inside a miniature portrait studio esittelee erilaisen tavan kohdata perhoset luonnon historian kontekstia laajemmassa näkökulmassa; niiden omana ”kulttuurina” ja yhteisöllisenä infrastruktuurina. Kallion kuvissa perhoset ja koit näyttäytyvät ihmisten muotokuvien kuvaamisessa käytettyjen metodien ja estetiikan kautta. Peruslähtökohtana ovat neutraali tausta ja studiovalaistus pienoiskokoisessa studiossa, jonka Kallio on suunnitellut tilaustyönä näille pienen mittakaavan hahmoille. Työkokonaisuus tutkii perhosten kasvojen ilmeitä, niiden ilmentämiä tunteita ja esittelee hyönteiset epätavallisen ”ihmismäisessä” kontekstissa. Lepidoptera Portraits on ilmestynyt juuri myös kirjana, töitä tästä kokonaisuudesta on nyt ensikertaa Suomessa esillä Kuusamon Naturessa.

Antti Sorva tutkii näyttelyssään Luontoretkiä ihmiseen  luontodokumentin suhdetta kuvaan, joka on syntynyt taiteellisen intention pohjalta. Luontoretkillään ihmiseen hän murtaa ja laajentaa luontokuvan rajoja, vaeltaa metaforisine installaatioineen valokuvan, perinteisen kuvataiteen ja käsitetaiteen välimaastoon, taiteellisena tavoitteenaan ”aidon” manipulointi todemmaksi – ihmismielikin kun Sorvan mukaan on osa luontoa.

Valokuvaaja ja valokuvagalleristi  Kirmo Wiléniä kiinnostaa mustavalkoisen maisemakuvan mahdollisuudet. Naturen näyttelyssä hän tuo esille suurikokoisen (pituus 6 m) panoraamakuvan Huippuvuorten jylhästä maisemasta, kuvan hän otti laivan kannelta juuri ennen myrskyn puhkeamista. Suurikokoisen kuvan tekninen toteutus on haastava, se vaatii myös sisällöltään paljon, Wilén etsi sopivaa maisemaa matkoillaan eripuolelle maailmaa, sopiva kohde löytyi vasta Huippuvuorilta. Kuva on vaikuttava ja osoittaa, että yksi kuva voi olla riittävä kertomaan aiheestaan kaiken tarvittavan.

Naturessa on myös perinteisesti esillä Naturen kuvakilpailun palkitut, Vuoden luontokuvat 2008 ja Kuusamon Kaamoskamera ry:n näyttely Voimaa Kuusamon luonnosta, jolla he tänä vuonna juhlistavat 30-vuotista taivaltaan.

Kuusamotalon näyttelyiden lisäksi on Naturessa esiintyvän australialaisen David Maitlandin töitä on esillä Hannu Hautala luontokuvakeskuksen Kuukkelisalissa koko loppuvuoden ajan.

Kuvia näyttelyistä on ladattavissa osoitteesta:
http://www.kuusamo.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kuusamo/naturephoto/lehdisto.htx

Tapahtuman kotisivut:
http://www.kuusamo.fi/naturephoto/

 

Lisätietoja:
Taiteellinen johtaja Hannele Pappila, puh. 040 744 2713