Jasmin Anoschkin on vuoden 2012 nuori satakuntalainen kuvataiteilija

Nuori satakuntalainen kuvataiteilija 2012 -palkinnon on saanut kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin. Jasmin Anoschkin on omaleimainen, rohkea uutta ja perinnettä yhdistävä taiteilija. Hänen näyttelynsä on esillä Lönnströmin taidemuseossa Raumalla 24.11.2012–20.1.2013. Näyttely jatkaa Kouvolan taidemuseo Poikiloon keväällä 2013. Palkintoon kuuluu Satakunnan taidetoimikunnan myöntämä puolivuotinen työskentelyapuraha vuodelle 2012.

Jasmin AnoschkinJasmin Anoschkinin tuotantoa, niin veistoksia kuin maalauksiakin, leimaavat voimakas tilallisuus, tunnekylläinen ilmaisu sekä taiteellisten valintojen rohkeus. Taiteilijan teokset kutsuvat katsojaa tunteen, älyn ja havainnon tasoilla. Materiaalinkäyttö ja muotokieli ovat uskaliaita, ja taiteilija rikkoo kuvataiteen raja-aitoja perinnettä murtavilla materiaali- ja tekniikkavalinnoilla ja -yhdistelmillä sekä kauniin ja rujon välimaastossa liikkuvalla visuaalisella ilmaisulla.

Maalauksen ja kuvanveiston rajojen yli siirtyminen, veistosten maalauksellisuus ja maalausten voimakas plastisuus, tuovat Jasmin Anoschkinin teoksiin puhuttelevaa jännitettä. Teoksia leimaa halu sekä häivyttää että korostaa materiaalisuutta. Syvyyttä Jasmin Anoschkinin teoksiin luovat muistumat kansanperinteestä ja -taiteesta. Jasmin Anochkinin teoksiin kuuluu huumori ilman, että ne loisivat turhan kepeyden vaikutelman.

Jasmin Anoschkin on nuoresta iästään huolimatta toiminut poikkeuksellisen aktiivisesti kotimaisen kuvataiteen kentällä. Jury kiittää myös Jasmin Anoschkinin sitoutumista kotimaakunnassa työskentelyyn. Porissa kasvanut, Keravalla asuva Jasmin Anoschkin tukee Nuori satakuntalainen kuvataiteilija 2012 -kilpailun tavoitetta satakuntalaisen kuvataiteen esiin nostamisesta ja alueen taiteen arvostuksen lisäämisestä.

Jasmin Anoschkin (s. 1980) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2004. Hänen teoksensa ovat puusta ja savesta tehtyjä, suurikokoisia, usein värikkäitä veistoksia sekä suurikokoisia maalauksia.

Jury antoi kunniamaininnan valokuvaaja Jaana Rannikolle. Kunniamaininnan taiteilija ansaitsee vahvoilla ja tunnelmallisilla, kuvataiteen perinteisiä kauneusarvoja korostavilla valokuvillaan. Jury toivoo, että Jaana Rannikon teoksia nähtäisiin näyttelyissä myös Satakunnassa.

Jury:

Päivi Granö, professori, Satakunnan taidetoimikunta

Selma Green, museonjohtaja, Lönnströmin taidemuseo

Talvikki Lehtinen, kuvataiteilija, Satakunnan taidetoimikunta

Johanna Vuolasto, museonjohtaja, Kouvolan kaupungin museot

Lue myös tiedote: Nuori satakuntalainen kuvataiteilija 2012 (pdf)