Vuokko Isakssonin tilkkutaidenäyttely Petroskoin taidemuseossa 17.12.2010 - 23.1.2011

”Ompelen tilkkuja rakkaudesta taiteeseen, 45 vuotta ompelukone on ollut siveltimeni ja tilkut palettini. Tarkastelen ja kuvaan maailmaa ja elämää tietoisesti naisen silmin.” Nykytilkkutaide (Modern Quilt Art) on kansainvälistä. Vaikka maailman huipulla on myös miehiä, tilkkutaide on leimallisesti naisten taidetta. Sen juuret ovat naisten kotikäsityössä, mutta nykytilkkutaide käyttää hyväkseen myös kuvataiteen traditiota ja sommittelukieltä. Parhaimmillaan se on hedelmällinen sekoitus näitä kaikkia. Tässä näyttelyssä taiteilija Vuokko Isaksson haluaa pohtia, onko nykytilkkutaide tekstiilistä tehtyä kuvataidetta, kollaaseja, modernisoitua tilkkutaidetta vai oma taiteen alueensa, joka suvereenisesti käyttää niin tilkkutraditiota kuin kuvataiteen tradition suomia mahdollisuuksia. Omakseen hän tunnistaa viimeksi mainitun, nykytilkkutaide on naisten vuosituhantiseen traditioon ja kulttuuriin pohjautuvaa nykytaidetta, jossa materiaalina on tekstiili ja työtapana ompelu käsin tai koneella. Naisten käsityön traditiolla on paljon annettavaa taiteelliselle ilmaisulle.

Vuokko Isakssonin tilkkutaidenäyttely Petroskoin taidemuseossa 17.12.2010 - 23.1.2011

 

Oululaisen tilkkutaiteilijan Vuokko Isakssonin tuotantoa esittelevä näyttely "Rakkaudesta tilkkuihin ja taiteeseen - Nykytilkkutaidetta Suomesta" avautuu Petroskoin taidemuseossa ensi perjantaina 17.12.2010. Näyttelyn lisäksi Isaksson pitää tilkkutöihin liittyviä työpajoja venäläisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Näyttely on avoinna 23.1.2011 asti.

Nyt avattava näyttely on jatkoa pitkään jatkuneelle Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön, Petroskoin taidemuseon ja Oulun läänin taidetoimikunnan yhteistyölle.


Petroskoin taidemuseon johtaja Natalia Vavilova (vas.) ja amanuenssi Anita Dunkers (kesk.) keskustelevat Vuokko Isakssonin kanssa Petroskoissa. Oikealla Petroskoin taidemuseon logo. Kuvat: Kimmo Suortamo

PETROSKOIN TAIDEMUSEON KOTISIVUT (venäjäksi)


Rakkaudesta tilkkuihin ja taiteeseen - Nykytilkkutaidetta Suomesta

”Ompelen tilkkuja rakkaudesta taiteeseen, 45 vuotta ompelukone on ollut siveltimeni ja tilkut palettini. Tarkastelen ja kuvaan maailmaa ja elämää tietoisesti naisen silmin.”

Nykytilkkutaide (Modern Quilt Art) on kansainvälistä. Vaikka maailman huipulla on myös miehiä, tilkkutaide on leimallisesti naisten taidetta. Sen juuret ovat naisten kotikäsityössä, mutta nykytilkkutaide käyttää hyväkseen myös kuvataiteen traditiota ja sommittelukieltä. Parhaimmillaan se on hedelmällinen sekoitus näitä kaikkia. Tässä näyttelyssä taiteilija Vuokko Isaksson haluaa pohtia, onko nykytilkkutaide tekstiilistä tehtyä kuvataidetta, kollaaseja, modernisoitua tilkkutaidetta vai oma taiteen alueensa, joka suvereenisesti käyttää niin tilkkutraditiota kuin kuvataiteen tradition suomia mahdollisuuksia. Omakseen hän tunnistaa viimeksi mainitun, nykytilkkutaide on naisten vuosituhantiseen traditioon ja kulttuuriin pohjautuvaa nykytaidetta, jossa materiaalina on tekstiili ja työtapana ompelu käsin tai koneella. Naisten käsityön traditiolla on paljon annettavaa taiteelliselle ilmaisulle.

Käsityötieteen professori, emerita Pirkko Anttila kuvaa Vuokko Isakssonin työskentelyä seuraavasti: ”Vuokon henkinen laatu on taiteilijan laatua – ei jäljentäjän eikä säilyttäjän laatua. Tämän asian ymmärtäminen tekee selväksi sen, miksi tämä vakiintuneita tapoja ja malleja rynkyttänyt kapinallinen kulkija ei ole tyytynyt valmiiksi annettuun ja valmiiksi pureskeltuun.

Vuokko Isaksson edustaa omilla töillään uutta henkistä ulottuvuutta. Hän on alkanut pienistä asioista ja kehittynyt kohti suurta ja syvää ilmaisua. Hän on käsityötaiteilija, joka pystyy töillään tuomaan esille myös taiteen syvällisyyttä. Hän haluaa tehdä taidetta, jossa on elämisen maku vastapainoksi niille neutraaleille, värittömille, mauttomille, voimattomille töille, joita niin usein nykytaiteessa näkyy.”

Vuokko Isakssonin taiteilijaura on pitkä. Ensimmäisen näyttelynsä hän piti Kemin taidemuseossa vuonna 1973. Vuonna 2006 Kouvolan taidemuseossa oli esillä hänen 40-juhlanäyttelynsä, joka oli osa taidemuseon 20-vuotisjuhlallisuuksia. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaikkiaan hänen teoksiaan on ollut esillä 15 maassa joka yhteisnäyttelyissä tai henkilökohtaisina kutsunäyttelyinä. Viime vuonna hänellä oli kutsunäyttely Tsekin tasavallassa Ostravan museossa.

Vuokko Isaksson on myös tekstiiliopettaja, jonka elämäntyö on ollut käsityön tekemisen kehittäminen jäljentävästä ilmaisulliseksi niin lasten kuin aikuisten keskuudessa. Hän on TilkkuVirrat-festivaalin kehittäjä ja taiteellinen johtaja. Ensi kesänä 16. kertaa järjestettävä nykytilkkutaiteeseen erikoistunut festivaali on ainoa laatuaan Pohjoismaissa. Hän oli vuosia Tilkkuyhdistys Finn Quiltin jäsenlehden vastaava toimittaja ja on palkittu Tilkkuyhdistys Finn Quiltin ansiomerkillä.

LISÄTIETOJA VUOKKO ISAKSSONISTA JA TEOSKUVIA TILKKUVIRRAT RY:N SIVUILLA