Suomen taidehallinto 40 v - Pirkanmaan taidetoimikunta 10 v

Suomen taidehallinto 40 v - Pirkanmaan taidetoimikunta 10 v

Suomen kansainvälisestikin harvinaislaatuinen taidehallintojärjestelmä täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja vuoden alusta se entisestään vahvistui, kun lainsäädännön muutoksella alueelliset taidetoimikunnat henkilökuntineen liitettiin myös hallinnollisesti kiinteästi sen yhteyteen. Vuoden kuluessa järjestetään mm. juhlaseminaari ja julkaistaan juhlamatrikkeli.

Edellisen lääninuudistuksen yhteydessä vuonna 1998 eriytyi Pirkanmaan taidetoimikunta Hämeen läänin taidetoimikunnasta omaksi alueelliseksi taidetoimikunnakseen, joten se täyttää nyt 10 vuotta. Taidetoimikunta juhlistaa myös omaa merkkivuottaan ja se on jo uudistanut logonsa ja on parhaillaan uudistamassa myös verkkosivujaan.

Toimikunta toivoo uusien nettisivujensa kautta kehittyvän tiedotustoimintansa avulla voivansa palvella pirkanmaalaisia taiteilijoita ja yhteistyökumppaneitaan aikaisempaakin paremmin. Sivut ovat jo osittain avautuneet uudella ilmeellä osoitteessa www.pirkanmaantaidetoimikunta.fi, mutta niiden kehittämistyö jatkuu kesään saakka.
 

Työkenttänä koko Pirkanmaa

Pirkanmaan taidetoimikunta painottaa oman juhlavuotensa toimintaa erityisesti Tampereen ulkopuoliseen maakuntaan, koska koko maakunnan kulttuurinen vireys on sille tärkeää.

Esimerkkeinä tästä voidaan jo kertoa, että neljännen koko maakunnan kattavan - taidetoimikunnan alkujaan tuottaman ja edelleen tukeman -  Pirkanmaan Taidesuunnistuksen yhteydessä on jälleen 26.4. seurattavissa läänintaiteilija Virtalan tuottamia Tanssikompassiesityksiä, tällä kertaa Urjalan Nuutajärvellä, Akaan Toijalassa sekä Lempäälässä.

Kesäkuussa käynnistyy vs. läänintaiteilija Hiedan rakentaman kuvataiteen ja muotoilun yhteishankkeen Bumerangin näyttelykierros Pälkäneen Luopioisista, minkä jälkeen se suuntaa maakunnan muille laidoille, Valkeakoskelle, Urjalaan, Mouhijärvelle, Virroille, Mänttään ja Orivedelle. Loppuvuodesta kokoaa läänintaiteilija Saastamoisen Kaamosthalia-katselmus jo kolmannen kerran maakunnan harrastajateattereita yhteen, tälläkin kertaa Valkeakoskelle.

Toimikunta on ollut käynnistäjänä kesäkuisessa Ikaalisiin sijoittuvassa Taiteen perusopetusleirissä ja se on myös mukana Mäntän kuvataideleirin toteutuksessa samassa kuussa. Syksyllä toteutuu taidetoimikunnan aloitteesta syntynyt Pirkanmaan musiikkioppilaitosten orkesterikiertue, sekin usealla paikkakunnalla maakunnassa.

Syksyyn ajoittuvat myös juhlavuoden seminaarit, jotka toteutetaan Tampereella ja tulevat käsittelemään soveltavan taiteen mahdollisuuksia ja maahanmuuttajataiteilijoiden tuomaa rikkautta pirkanmaalaiseen taide-elämään.

Näistä ja muistakin toimikunnan omista ja yhteistyöhankkeista sekä läänintaiteilijoiden toiminnasta tiedotetaan tulevaisuudessa myös verkkosivuillamme. Siellä tulevat luonnollisesti näkymään myös ne tukimahdollisuudet ja -muodot, jotka toimikunnalla on käytettävissään.
 
Taidetoimikunnan työ maakunnassa ei olisi mahdollista ilman hyviä yhteistyökumppaneita ja juhlavuoden aikana se vielä entisestään korostuu!

Taidetoimikunta toivottaa kaikille pirkanmaalaisille taiteen tekijöille, harrastajille, taidekentän ja -hallinnon toimijoille ja muille taiteen ystäville ja tukijoille hyvää juhlavuotta 2008, tehkäämme siitä yhdessä entistäkin antoisampi taiteellisen toiminnan vuosi!