Näyttelijä Laura Birn sai elokuvataiteen valtionpalkinnon

Laura Birn kiitti elokuvataidetoimikuntaa tunnustuksesta näyttelijän taiteelle. Kuva: Antti Luostarinen.

Valtion elokuvataidetoimikunnan myöntämän elokuvataiteen valtionpalkinnon 2013 jakoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki Säätytalolla 1. marraskuuta. Palkinto on 15 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Valtion elokuvataidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alansa valtionpalkinnoista. Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Laura Birn on kiistatta yksi Suomen tämän hetken valovoimaisimmista näyttelijöistä. Hän on muuntautumiskykyinen taiteilija, joka on tunnettu monista teatteri- ja elokuvarooleistaan. Birn muistetaan muun muassa Sydänmaa ja Broken Heart Story -näytelmistä, mutta erityisesti elokuvanäyttelijänä Birnin ansiot ovat vertaansa vailla.

Laura Birnin työskentelyssä on vivahteikasta tarkkuutta ja tunnistettavuutta. Arkisimpiinkin hahmoihinsa hän onnistuu luomaan harvinaista hehkua. Birn loi uskottavuutta Vuosaari-elokuvan hörhöilevään Iirikseen samoin kuin Puhdistuksen nuoreen Aliideen. Juuri Aliiden roolissa Birn suorastaan järkyttää katsojaa kyvyllään liikkua herkästi tunnetilasta toiseen. Aliidesta tulee hänen kauttaan totta luita ja ytimiä myöten.

Viimeaikaiset vaativat roolit ovat nostaneet Laura Birnin arvostusta myös maailmalla. Kuluneena vuonna hänet valittiin nuorten eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars -joukkoon. Birnin näyttelijätyötä voi parhaillaan ihailla kankaalta elokuvissa Ihana elokuu ja Leijonasydän.

Karismallaan, osaamisellaan ja herkkyydellään Laura Birn säteilee ainutlaatuista valoa koko elokuva-alalle.

Lisätietoja:
elokuva- ja mediataide: erityisasiantuntija Mari Karikoski, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 706