Raakel Kuukka sai valokuvataiteen valtionpalkinnon

Valtion valokuvataidetoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki Säätytalolla 1. marraskuuta. Palkinto on 15 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Valtion valokuvataidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alansa valtionpalkinnoista. Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Valokuvataitelija Raakel Kuukka on vaikuttanut vahvasti suomalaisen taiteen ja taideopetuksen kentällä usean vuosikymmenen ajan.
Raakel Kuukan pitkäjänteisessä taiteellisessa työssä vahvana teemana on kulkenut oman suvun vaiheiden hiljainen, vaan ei sisäänpäin kääntynyt dokumentointi ja pohdiskelu. Kuukka on luottanut – ja luonut uskoa – suoran valokuvan voimaan.

Kuukan perheenjäsenet ovat esiintyneet hänen monimuotoisissa teoksissaan, joista on vuosikymmenien aikana muodostunut voimakas kokonaiskuva suomalaisen naisen identiteetin rakentumisesta maailmansotien jälkeisenä kansainvälistymisen aikana. Raakel Kuukan teoksien avulla tiedämme jotain enemmän siitä, millaista on olla suomalainen, ulkomaalainen, äiti, lapsi, ihminen.

Oman taiteellisen työnsä rinnalla Kuukka on jo neljällä vuosikymmenellä opettanut suomalaisia valokuvataiteilijoita keskeisissä oppilaitoksissa. Opettajana hän on korostanut oman henkilöhistorian tuntemisen ja tutkimisen tärkeyttä taiteellisessa työskentelyssä. Hän on opettanut nuoria taiteilijoita avaamaan yksityistä yleiseksi ja ymmärrettäväksi ilman turhaa itsekorostusta.

Kuukka piti debyyttinäyttelynsä Valokuvagalleria Hippolytessä jo vuonna 1985. Sen jälkeen hän on pitänyt lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä, joissa hänellä on ollut esillä valokuva- ja videoteoksia. Aktiivisen uran eräänlaisina virstanpylväinä hän on julkaissut vaikuttavat valokuvakirjat Äidin kirja ja Kirjeitä tyttärelle.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Seppo Kauhanen, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 707.