Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi maakunnan taidelämään vaikuttaneet

Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi 30.11. 2010 seuraavasti ja seuraavin perustein maakunnan taide-elämään kuluneena vuonna merkittävästi vaikuttaneet toimijat: Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt

Palkitut Marja Pirilä, Anssi Kasitonni, Kauno Perkiömäki (Pirkan Kylät ry) ja Kati Sirén


Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi 30.11. 2010 seuraavasti ja seuraavin perustein maakunnan taide-elämään kuluneena vuonna  merkittävästi vaikuttaneet toimijat:

Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt

Vuoden Taidepalkinnon
valokuvataiteilija Marja Pirilälle

hänen poikkeuksellisista ansioistaan valokuvataiteen alueella sekä taiteellisesti analysoidusta ja valittua tekniikkaa äärimmilleen vievästä valokuvaus- ja näyttelytoiminnasta, jossa hän taiteenalan keinoja ja valoa käyttäen lähestyy syvästi ihmisen identiteettiä ja olemusta.
Kuluneena vuonna hän on näyttelytoiminnassaan myös osoittanut haluaan palata välillä ammentamaan omaan pitkäjänteiseen työhönsä lisäenergiaa luonnosta ja sen ehtymättömyydestä ja tavoittamaan valokuvauksen keinoin kasveista säteilevää voimaa.

Palkitsemisperustelut:
Valokuvataiteilija Marja Pirilä on määrätietoisesti käyttänyt taiteellisessa työssään camera obscura -menetelmää, kokeillut ja kehittänyt sitä edelleen sekä luonut taiteellisesti korkeatasoista ja persoonallista valokuvataidetta.

Kuluvana vuonna Pirilä sai valmiiksi ihmisen indentiteettiä, kasvua ja olemusta kuvaavan teossarjan, jonka kuvaukset kestivät 8 vuotta. Hän on myös palannut ammentamaan lisäenergiaa luonnon ehtymättömyydestä ja tavoittamaan valokuvauksen keinoin kasveista säteilevää voimaa.

Lisäksi hän on halunnut valokuvillaan välittää kokemuksensa sulautumisesta maisemaan ja valoon. Hän on kuvannut yhden ja saman paikan valoa antamalla neulanreikäkameran pitkien valotusten aikana valon ja hengityksen liikkeen syöpyä filmille.

Pirkanmaan taidetoimikunta haluaa palkinnollaan korostaa Marja Pirilän viime vuosien  laajaa näyttelytoimintaa, mutta erityisesti hänen valtakunnallisestikin keskeistä merkitystään vanhan valokuvauksen käyttämän tekniikan uudessa renessanssissa ja taitoaan käyttää monipuolisesti eri menetelmiä taiteessaan ja taiteensa kautta välittyvissä kertomuksissa.


Vuoden Taidepalkinto sisältää kunniakirjan ja 2 500 euron palkintosumman.
___________________________________________________________________

Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt

Kulttuuritekopalkinnon
taiteilija Anssi Kasitonnille

hänen ahkeran aktiivisesta ja poikkeuksellisen monipuolisesta ja -alaisesta taiteellisesta toiminnastaan, jolla hän omia mielijohteitaan seuratessaan tavoittaa ja useimmiten
saa hyvälle mielelle sekä uusia ikäpolvia että uutta aiemmin vähemmän taiteista ja
niiden ilmiöistä kiinnostunutta yleisöä.

Palkitsemisperustelut:
Anssi Kasitonni (Anssi Heinonen) on omaperäisellä kuvanveistotaiteellaan tunkeutunut viime aikoina lopullisesti esiin ja suurenkin yleisön tietoisuuteen, vaikka hänen omaa eri suuntiin haarovaa taiteellista linjaansa on joissakin piireissä seurattu jo pitkään. Nopeasti Kasitonni on viimeistään nyt kohonnut yhdeksi sekä näyttelyiden järjestäjien että yleisön suosikiksi ja tänä vuonna hänen omaperäistä taidettaan on nähty ainakin Pariisissa, Helsingissä, Tampereella ja Mäntän kuvataideviikoilla.

Kasitonnin musiikki- ja elokuvatuotanto on myös yhä kasvava ja tämä peruspirkanmaalainen Vilppulasta lähtenyt ja Sahalahdelle asettunut  mielikuvitukseltaan ilmeisen ääretön taiteilija osoittaa koko ajan työskentelevänsä vain omista lähtökohdistaan kun hän päätyy mitä erilaisimpiin teoksiin, vaikkapa luonnollista kokoa olevaan amerikkalaiseen kultaiseen pahviautoon. Hän onkin harvoja taiteen ammattikoulutuksen saaneita, mutta silti uuden aallon kansantaiteilijoita ja myös siitä poikkeuksellinen, että on samanaikaisesti sekä kuvanveistäjä, taidegraafikko, elokuvatekijä ja toisinaan myös mitä vakavin muusikko. 

Kasitonnin usein hulvattomien ideoiden kuvataiteelliset ja huumoria pursuavat toteutukset viehättävät niin lapsia kuin aikuisiakin ja hänen assosiaatioilla leikittelynsä saa katsojan positiiviselle mielelle.  Saman vaikutuksen tekevät Kasitonnin animaatiot ja yhdessä vaimonsa Maria Steron kanssa hän on esiintynyt suurillekin musiikkiyleisöille.

Anssi Kasitonnin taiteen määrittelyssä on yhä useammin jouduttu turvautumaan siihen, että se on kasitonnia. Pirkanmaan taidetoimikunnassa tietenkin ollaan iloisia siitä,  että se on pirkanmaalaista kasitonnia.

Kulttuuritekopalkinto sisältää kunniakirjan ja 2 000 euron palkintosumman.
_____________________________________________________________________________

Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt

Kulttuuritekopalkinnon
Valkeakosken kaupunginteatterin teatterinjohtaja-ohjaaja Kati Sirénille

tunnustuksena hänen vaikuttavasta toiminnastaan yhteisölähtöisen ja soveltavan teatterityön alueella.

Palkitsemisperustelut:
Taidetoimikunta on pannut merkille, että teatterinjohtajana Kati Sirén on  perinteisen repertuaariohjelmiston rinnalle tietoisesti ja ammattitaidolla   kehittänyt Valkeakoskella teatteritoimintaan muotoja, joita voidaan pitää  tavanomaista vaikuttavampina.

Hän on poiminut tuottamiinsa ja ohjaamiinsa yleisöesityksiin sekä lasten- ja nuorisoteatterin kanssa  toteutettuihin yhteisproduktioihin teemoja oman paikkakunnan historiasta ja nykyisyydestä, mikä on lähentänyt teatteria osaksi ympäröivää yhteisöä.
 
Erityisesti taidetoimikunta haluaa korostaa Sirénin onnistunutta teatterin keinoja käyttävää yhteistyötä erityisryhmien parissa. Kati Sirén on positiivisella yhteistyöllä ja teatteritaidetta soveltamalla hankkinut luottamusta erityislasten  ja -nuorten, vanhusten, mielenterveyskuntoutujien ja muiden erityisryhmien parissa sekä etsinyt ja osoittanut taiteenalan mahdollisuudet  keskustella ajankohtaisista yhteiskunnan ilmiöistä ja ihmisen nykyongelmista.  

Siren onkin toiminnallaan sekä Valkeakosken muodostamassa yhdyskunnassa että erillisessä DraamaRäätälit osuuskunnassa yhdistänyt teatteritaiteen ikuiset mahdollisuudet ja nykyteatterin keinot. Hän osoittaa, että teatterin tehtävä on edelleen olla osaltaan ja omilla uusillakin keinoillaan mukana käsittelemässä ja ehkä joskus myös ratkaisemassa yksilön, yhteisön ja laajemminkin yhteiskunnan ajankohtaisia kysymyksiä ja ongelmia. Yhä useammin vaikuttavimpana keinona on yhteistyö ja osallistaminen.

Kulttuuritekopalkinto sisältää kunniakirjan ja 2 000 euron palkintosumman.
________________________________________________________________________

Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt

Kulttuurityön kunniamaininnan Pirkan Kylät ry:lle ja tuottaja Kauno Perkiömäelle

Kansanooppera Sillanpään Marssilaulu -hankkeen ylväästä ja esimerkillisestä toteutuksesta 2009–2010

Palkitsemisperustelut:
Kansanooppera Talvisodan tunnelmista oli rohkea ja kunnianhimoinen suurhanke, jonka suunnittelu, toteutus ja vastaanotto osoittivat, mihin pirkanmaalaiset kulttuuritoimijat kykenevät yhteistoimin ja yhteisesti tärkeäksi näkemänsä päämäärän hyväksi.

Marssilaulu toi yhteen 150 esiintyjää, jotka koostuivat useasta musiikki- ja tanssiryhmästä sekä solisteista pääosin Tampereen ulkopuoliselta luoteiselta Pirkanmaalta, ensisijaisesti Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Parkanosta ja Nokialta. Esityksiä oli kaikkiaan 18, joista yksi tai useampia Pirkanmaan alueella seitsemässä eri kunnassa. Lisäksi esityksiä oli Satakunnassa ja Pohjanmaalla ja kysyntää olisi ollut runsaasti vielä muuallakin aina pääkaupunkia myöten. Kokonaisyleisömäärä esityksissä nousi lähes 9000 katsojaan ja kuulijaan.

Pirkanmaan taidetoimikunta korostaa hankkeen ideoijien ja järjestäjien uskoa sen tärkeyteen ja merkitykseen, mikä vakuutti myös laajan esiintyjäjoukon ja sai sen innostuksen säilymään koko valtavan harjoitus- ja esitysperiodin ajan. Taidetoimikunta näkee hankkeessa kuitenkin oleellisena voimana myös selkeän pirkanmaalaisen kulttuurisen lähtökohdan ja sen ympärille rakentuneen alueellisen yhteistyön ja pitää tulevaisuudessakin mahdollisena yltää merkittäviin maakunnallisiin taide- ja kulttuuritavoitteisiin vain useiden toimijoiden ja tekijöiden yhteisin ponnistuksin. 

Sillanpään Marssilaulu -kansanooppera antaa kulttuuri- ja taideyhteistyön voimasta ja mahdollisuuksista onnistuneen esimerkin myös muulle maakunnalle ja sen eri taiteiden ja hallinnon toimijoille.  

Kulttuurityön kunniamaininta sisältää kunniakirjan sekä opetusneuvos Kauno Perkiömäelle että Pirkan Kylät ry:lle.

Huomionosoituksen otti vastaan Pirkan Kylät ry:n hallituksen jäsen, kansanoopperan tuottaja, opetusneuvos Kauno Perkiömäki.