Pukusuunnittelija Taru Liipola sai Luomuna-taidepalkinnon

Satakunnan taidetoimikunta on palkinnut Luomuna-palkinnolla Porin Teatterissa pitkään toimineen pukusuunnittelija Taru Liipolan. Taidetoimikunta korostaa Liipolan taiteellisia ansioita pukusuunnittelijan vaativassa työssä ja hänen pitkää uraansa Porin Teatterissa. Palkinto on 4 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista. Luomunan kuoret -palkinnot saavat kuvanveistäjä Antti Pedrozo ja kirjakauppias Päivi Luosma.

Päivi Luosma, Taru Liipola ja Antti Pedrozo.

Taru Liipola on syntynyt Eurajoella vuonna 1956 ja valmistunut vaatesuunnittelijaksi Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1979. Vuodesta 1981 lähtien Liipola on työskennellyt Porin Teatterin pukusuunnittelijana. Hänellä on ollut keskeinen merkitys Porin Teatterin taiteelliseen työhön jo yli kolmen vuosikymmenen ajan!

Liipola on tehnyt vierailijana töitä myös mm. Helsingin kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa sekä useita oopperavierailuja kotimaassa ja ulkomailla.

Pukusuunnittelijan tehtävä repertuaariteatterissa on haastava. Hänen on otettava huomioon teoksen ja ohjaajan vaatimukset sekä esiintyjän toiveet ja koottava aineistosta oma näkemyksensä palvelemaan teosta. Liipolan ura on esimerkki siitä, mitä paneutuvalla työllä saadaan aikaiseksi.

Antti Pedrozolle myönnetään 2000 euron arvoinen Luomunan kuoret -palkinto ansioistaan Porin vanhan lyhytaaltoaseman uudistajana ja sen ympärille nousevan veistospuiston rakentajana. Pedrozo on kuvanveistäjä, jonka materiaaleina ovat puu, jää, hiekka ja tuli. Hän on myös vahva yhteisöllinen vaikuttaja. Pedrozo on mm. vuonna 2011 valtionpalkinnon saaneen T.E.H.D.A.S. ry:n puheenjohtaja ja ollut järjestämässä kahtena vuotena lyhytaaltoasemalla poikkitaiteellista Millai muute -tapahtumaa. Pedrozo on valmistunut kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta.

Luomunan kuoret -palkinto myönnetään myös raumalaiselle kirjakauppiaalle Päivi Luosmalle. Hän on ideoinut ja järjestänyt vuosina 2012 ja 2013 Raumalla Rock, Runo & Rakkaus -tapahtuman, joka on yhdistelmä Vanhan Rauman rakennuskulttuuria, konsertteja, runoa, ruokakulttuuria ja Itämeren tunnelmia rantakallioilla. Luosma on kirjakauppiaana tuonut esille innostavalla tavallaan paikallisia kirjailijoita.

Satakunnan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa taidepalkinnoista. Luomuna on palkinto pitkästä ja vankasta taiteellisesta urasta ja Luomunan kuoret -palkinnolla taidetoimikunta haluaa tuoda esille nuoria taiteilijoita ja uusia taiteen ilmiöitä.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Henri Terho p. 0295 330 901