Aimo Katajamäki ja Päivi Meuronen saivat muotoilun valtionpalkinnon

Kirnu, Suomen Paviljonki, Shanghai EXPO 2010, Kiina (JKMM Arkkitehdit). Sisustusarkkitehti Päivi Meuronen, suurgrafiikka Aimo Katajamäki. Valokuva: Derryck Menere.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä 15. marraskuuta. Palkinto on 15 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alansa valtionpalkinnoista. Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Graafinen suunnittelija, kuvittaja, kuvataiteilija Aimo Katajamäki (s. 1962) ja sisustusarkkitehti Päivi Meuronen (s. 1967) ovat omalla alallaan ansioituneita suunnittelijoita, jotka toimivat myös työparina. Parin yhteistyöstä säteilee molempien vahva ja itsenäinen suunnittelijaintegriteetti, mutta myös yhdessä tekemisen voima ja ilo. Katajamäen ja Meurosen ideamaailmat risteytyvät työn kautta. Komea valas saattaa yllättää pienen taaperon päiväkodin kattoikkunan siilossa tai valtavat kalahahmot kiehtoa näyttelyvieraiden virtaa Shanghain maailmannäyttelyn paviljongissa. Useissa Meurosen piirtämissä interiööreissä Katajamäen luomat kuvitushahmot ja teemat ovat tärkeä osa tilaa ja elämystä.

Aimo Katajamäen vitaali, ilmeikäs ja laadusta tinkimätön visuaalinen ilmaisu on useille graafisen suunnittelun ystäville tuttu. Hänen kuvituksensa osana yritysten tai tapahtumien ilmettä nostavat viestinnän arkisen ja tavanomaisen yläpuolelle. Katajamäen ideoiden ja suunnittelun jälki tulee myös lähelle laajempaa yleisöä osana julkisten tilojen pintoja ja taidetta. Katajamäki on myös kuvanveistäjä, joka arkailematta on työstänyt useita perinteiselle graafikolle vieraita pintoja, materiaaleja ja prosesseja.

Päivi Meuronen on erityisen taitava julkisten tilojen suunnittelija. Hän pystyy luomaan värien ja materiaalien avulla harkittua tilaa, joka ottaa huomioon erityyppiset kohderyhmät ja tiloissa työskentelevät henkilöt. Meurosen työskentely osana arkkitehtuurin suunnittelutiimiä on tuottanut useita kokonaisvaltaisia teoksia, joissa arkkitehtuuri, rakennusten lähimiljöö ja sisätilat muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Meuronen on usean vuoden ajan työskennellyt JKMM-arkkitehtitoimistossa sisustusarkkitehtina. Hänen kädenjälkensä näkyy ja tuntuu useissa toimiston suunnittelemissa kohteissa, kuten Turun kaupunginkirjastossa (2007), Kirnu Paviljongissa (2010) Seinäjoen kaupunginkirjastossa (2012) ja Saunalahden päiväkodissa Espoossa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Kirsi Väkiparta, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 724.