Kolme teatteria sai valtionpalkinnon rajat ylittävästä yhteistyöstä

Kuva: Marek Pluciennik.

Rakveren Teatteri, Teatteri Telakka ja Teatteri Vanha Juko palkittiin kantaesityksistä, joita ne kierrättävät kahden vuoden ajan teatterista toiseen. Valtion näyttämötaidetoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä 19. marraskuuta. Palkinto on 15 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Näyttämötaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Teattereiden yhteistyö venyy yli valtiollisten rajojen. Elämisen raivo ja pakko eivät ole kiinni kansallisessa napanuorassa. Vai ovatko sittenkin? Vastauksia etsitään.

Haluamme palkita kolmen pienen teatterin yhteisen ponnistuksen. Projektiin osallistuvat Lahden Vanha Juko Aleksis Kiven ja Lauri Maijalan Kullervolla, Tampereen Telakka -teatteri Ari Nummisen ja Jussi Sorjasen esityksellä Petroskoi ja Andres Noormetsin kirjoittama ja ohjaama Viron Rakveren teatterin Köök/Keittiö. Olemme saaneet kolme kiinnostavaa kantaesitystä.

Niiden prosessit ovat möyhineet syvää yhteistä historian ja myyttien maaperää, ja mitä sieltä paljastuukaan? Viimeiset tabut kilahtavat palasiksi. Rinnakkaismaailmat ovat päätäpahkaisessa dialogissa keskenään.

Kaksivuotisessa projektissa kolmea kantaesitystä kierrätetään ristiin teatterista toiseen. Näyttelijöiden, ideoiden ja kielen vaihtovuoroisuus rikastuttaa onnistuneesti teattereiden tapoja kertoa tarinoita omasta ympäristöstään. Itsestäänselvyyksiä ei ole. Asiat on testattava ja todistettava oleviksi.

Tekijät lentävät samalla matolla, mutta taiteelliset ilmaisutavat ovat hyvin eri- ja omanlaisiaan. Triologiaa kantaa yhteinen perusta. Millaista on elää rajalla, jossa oma identiteetti murtuu ja murretaan aaltoliikkeenä? Karjalaisuus, suomalaisuus, venäläisyys -kolmikanta kipinöi. Suomalais-virolainen veljesrakkaus saa uusia kärjistyneitä muotoja, ja elintasoselkkaukset ovat yleisiä.  Kullervon perhe on yhtä groteski ja hajalla Jukon kymmenmetrisillä sohvilla kuin Rakveren keittiöissäkin.

Lisätietoja: suunnittelija Anni Tappola, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 723.