Uudenmaan taidetoimikunta myönsi vuoden 2013 taidepalkinnon DocPointille ja Artium Cultori –palkinnon Leevi Lehdolle

Uudenmaan taidetoimikunta palkitsee dokumentaarisen elokuvan festivaali DocPointin merkittävänä tiedonvälittäjänä ja elokuvataiteen edistäjänä. Palkinto on 6 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista. Leevi Lehdolle myönnettävä Artium Cultori –palkinto jaetaan vuosittain uusmaalaiselle taiteilijalle tunnustuksena taide-elämän edistämisestä sekä ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä taiteilijana.

 
Kuvassa DocPointin toiminnanjohtaja Ulla Bergström (vas.), runoilija Leevi Lehto ja DocPointin taiteellinen johtaja Ulla Simonen
 
Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:
 
DocPoint on reilussa kymmenessä vuodessa tuonut dokumentaarisen elokuvan teattereihin ja suurten yleisöjen katsottavaksi muuallakin kuin televisiossa. DocPointia pyöritetään pienellä työvoimalla sen laajuuteen nähden. DocPoint-festivaalilla on merkittävä paikka kulttuurin kentällä tiedonvälittäjänä ja elokuvataiteen levittäjänä kansan keskuuteen.
 
Helsinkiläinen runoilija, kääntäjä ja kustantaja Leevi Lehto (s. 1951) on toiminut pitkään ja monipuolisesti kirjallisen kentän aktiivina ja marginaalisen kirjallisuuden puolestapuhujana. Vuonna 2007 Lehto perusti tarvepainatusperiaatteella toimivan pienkustantamon ntamon, joka julkaisee kokeellista, marginaalista kirjallisuutta. Leevi Lehdon ansioiksi toimikunta haluaa nostaa hänen suurhankkeensa, James Joycen modernistisen klassikkoromaanin Ulysses käännöksen, joka valmistui 11 vuoden työn tuloksena.
 
Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista.  Taidepalkinto myönnetään vuosittain uusmaalaiselle taiteilijalle tai yhteisölle, joka on yltänyt omalla taiteenalallaan korkeatasoiseen taiteelliseen suoritukseen edellisen vuoden aikana. Palkinto on jaettu vuodesta 1969 lähtien ja se on suuruudeltaan 6000 euroa.
 
Artium Cultori-palkinto on kuvanveistäjä Pirkko Nukarin suunnittelema pronssinen pienoisveistos Metsätähtimalja. 
 
Lisätietoja
erityisasiantuntija Tiina Kuoppa, p. 0295 330801
Taiteen edistämiskeskus, Uusimaa