Lastenkulttuurin valtionpalkinnot Riku Immoselle ja Julia Vuorelle

Riku Immonen (edessä) ja Juulia Vuori (vas.) vastaanottivat valtionpalkinnon valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Kuva: Marek Pluciennik.

Taiteen edistämiskeskuksen lastenkulttuurin valtionpalkinnot saivat koreografi, tanssija Riku Immonen sekä kuvittaja, graafikko Julia Vuori. Palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki 20. marraskuuta Helsingissä. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista ja ne ovat 15 000 euroa.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myöntää Taiteen edistämiskeskus tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta työstä lastenkulttuurin parissa tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.

Valtionpalkintojen perustelut:

Riku Immonen (s. 1972) on työskennellyt tanssijana muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa sekä koreografi Liisa Pentin ja Susanna Leinosen teoksissa. Vuonna 2002 Immonen perusti koreografi, tanssija Teppo Virtasen kanssa Tanssiryhmä Täpinän, joka on alusta asti tuottanut teoksia lapsiyleisölle. Tanssiryhmän tuotantoa ovat muun muassa lastentanssiteokset Ähäkutti ja Elävät kuvat.

Tanssiryhmä Täpinän yhtenä kanta-ajatuksena on tehdä teoksia, joita voidaan kierrättää esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Näin teokset tavoittavat sellaisenkin yleisön, joka ei muuten kohtaisi tanssitaidetta.

Tunnetuksi Riku Immonen on tullut erityisesti raikkaan suorasukaisista lastentanssiteoksistaan. Liikemiehet oli ensimmäinen lastentanssiesitys, joka valittiin Zodiak - Uuden tanssin keskuksen ohjelmistoon. Liikemiehet on improvisatorinen ja interaktiivinen tanssiteos esityksen eri osa-alueista. Esitys antaa lapsikatsojille mahdollisuuden omiin oivalluksiin, ideointiin ja kokeiluihin.

Vuonna 2009 valmistui Ankkalampi Kansantanssiryhmä Rimpparemmille ja vuonna 2011 valmistuivat Kiljuset Tanssiteatteri Hurjaruuthiin sekä Mä ja Niko -yhteistyöproduktio Helsingin Juhlaviikoille.

Koreografina Riku Immonen on omimmillaan nimenomaan lapsille suunnattujen esitysten tekijänä. Hänellä on taito tehdä yksinkertaisilla elementeillä lapsen mielikuvituksen vangitsevia esityksiä. Immosen vahvuutena on se, että hän käyttää ennakkoluulottomasti laajaa tanssintuntemustaan balettia, nykytanssia, jazzia ja aina steppiä myöten.

Julia Vuori (s. 1968) on tehnyt taidetta tutuksi lapsilukijoille. Yhdessä Marjatta Levannon kanssa hän on tehnyt lukuisia lasten taidekirjoja. Ateneumin merkkiteoksia esitellyt kirja ilmestyi jo vuonna 1991.

Vuoren helposti lähestyttävät kuvat houkuttelevat nuoren lukijan niin kultakauden taiteilijoiden Eero Järnefeltin tai Hugo Simbergin kuin nykytaiteen teosten maailmaan.

Vuori on piirtänyt kuviinsa alusta saakka eläinhahmoja. Pienten lasten kuvakirjasarjassa esiintyvä sika on humaani ja lämmin hahmo, joka välittää ystävistään.

Liikuttavien ja lapsenomaisten eläinhahmojen tekemisiin ja lausahduksiin sisältyy aina myös humaanisuutta. Niinpä Tapiiri-hahmosta on tullut Sylva ry:n toiminnan tunnus.

Vuori tuo uuden ja kiinnostavan näkökulman arkeen. Usein tarinat nyrjähtävät sovinnaisen tuolle puolen. Vuoren viimeisin kirja, Sika ei osaa päättää (2013), on piirretty sarjakuvamuotoon. Kirjan nonsense-huumori vetoaa kaiken ikäisiin lukijoihin. Jokainen ymmärtää tekstin omalla tavallaan.

Vuoren kirjoja on käännetty japaniksi, koreaksi ja kiinaksi. Japanilaiset ovat hullaantuneet Vuoren luomaan Sikaan. Kun meillä Sika on ollut etenkin lasten ja naisten suosiossa, niin Japanissa sen ovat omineet teini-ikäiset.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Ansa Aarnio, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 701.