ValoAurinko ja Antti Laitinen saivat Varsinais-Suomen taidepalkinnot

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2013 taidepalkinnot Venetsian biennaalissa mukana olleelle kuvataiteilija Antti Laitiselle ja Turussa toimivalle ValoAurinko ry:lle. Palkinnot ovat arvoltaan 3000 euroa ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista. Vuoden nuoren taiteilijan 2000 euron palkinto myönnetään runoilija Heidi von Wrightille.

Antti Laitinen on syntynyt vuonna 1975 ja opiskellut kuvataiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa ja Kuvataideakatemiassa vuosina 1998–2004. Laitinen työskentelee monipuolisesti visuaalisen taiteen kentällä esittäen performansseja sekä valokuvaan ja videotaiteeseen pohjautuvia töitä. 

Antti Laitiselle on ominaista se, miten hän yhdistää taiteelliset kannanottonsa fyysisiin, hitaisiin ja vahvoihin suorituksiin. Näillä töillään hän on myös saanut merkittävää kansainvälistä huomiota. Venetsian biennaalin näyttelyä varten Laitinen kokosi kaatamastaan koivikosta teoksen puunrungoista. Sitä ennen kiinnostusta herättivät mm. teokset, joissa Laitinen rakensi kaarnalaivan ja purjehti sillä Helsingistä Tallinnaan, ja palmusaari, jolla Laitinen souti Thames-joessa. Vuonna 2013 Aboa Vetus & Ars Novan performanssitaiteen näyttelyssä oli esillä Laitisen teos, jossa on hänen päivien urakkansa päätteeksi maakuopasta kaivamat kolme kiveä.

ValoAurinko on perustettu vuonna 2006. Toiminnan keskiössä on elokuvataide ja elokuvan soveltaminen eri tavoin erityisesti lasten ja nuorten toiminnassa. ValoAuringon toiminnassa taiteen ammattilaiset työskentelevät lasten kanssa opettaen, kuunnellen ja yhteistyössä. Kohderyhmänä ovat perinteisesti olleet lapset ja nuoret, mutta viime vuosina ValoAurinko on kehittänyt myös elokuvapalveluja vanhusyleisöille.

ValoAurinko järjestää lastenelokuvien esityksiä, levittää lasten ja nuorten omia elokuvia eri festivaaleille sekä toteuttaa elokuvaleirejä eri puolilla Suomea ja levittää tietoa lapsilähtöisestä av-kulttuurista. ValoAuringon järjestämille elokuvaleireille on osallistunut jo satoja lapsia. ValoAuringon tuotantoja ovat olleet muun muassa kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmassa ollut Iki-Auran Aikakeikaus, mediakokonaisuus Jotain rajaa ja kotimaisilla televisiokanavilla esitetyt lastenohjelmat.

Heidi von Wright on vuonna 1980 syntynyt turkulainen runoilija, joka voitti vuonna 2002 Arvid Mörne -palkinnon ja julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa skör och spräcklig seuraavana vuonna. Aikaisemmin tänä vuonna Svenska Litteratursällskapet myönsi von Wrightille palkinnon teoksesta delta. Neljän julkaistun runokokoelman lisäksi von Wright on toimittanut urheiluaiheisen novellikokoelman, kirjoittaa mm. Presens- ja Horisont-lehtiin ja opettaa luovaa kirjoittamista.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa taidepalkinnoista.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Henri Terho p. 0295 330 901